Siirry pääsisältöön

Millainen Latitude 25 Omakase on?

Olen Lucas Hoang, ja Latitude 25 Omakase on minulle kaikki kaikessa. Ihmiset kyselevät usein: “Miten sinä, vietnamilainen kaveri, päädyit perustamaan Suomen ensimmäisen omakase-ravintolan?” Se on pitkä tarina, mutta kerron sen mielelläni – se kertoo matkastani kohti jotain isompaa.

Tulin Suomeen 2008, 21-vuotiaana Vietnamin pojankloppina Kuopioon. Kotona olin jo häärinyt keittiöissä – kokkaaminen oli minun juttuni – mutta sushi tai omakase ei ollut mielessä. Yritin vain pärjätä tässä kylmässä, hiljaisessa maassa. Opiskelin IT:tä Kuopiossa varasuunnitelmana, mutta keittiö veti minua puoleensa. Tein töitä ravintoloissa sivussa, opin ja imin kaiken itseeni. Suomi oli erilainen – puhdas, tarkka, vähän varautunut – mutta näin täällä mahdollisuuden. Ihmiset pitivät ruoasta, vaikkeivät sitä aina tajunneetkaan.

Latitude 25:n idea syntyi vuosia myöhemmin Helsingissä, kun pohdin, mitä oikeasti haluan. Olen aina ollut hulluna sushiin – en siihen buffet-roskaan, vaan aitoon, missä jokainen suupala kertoo tarinan. Matkustin, maistelin ja treenasin japanilaista keittiötä, etenkin Edomae-tyylistä sushia, vanhan Tokion tapaa. Se on yksinkertaista mutta älyttömän tarkkaa: tuore kala, täydellinen riisi, ripaus wasabia, ja siinä se. Ei turhaa hifistelyä, pelkkää puhtautta. Mietin, miksei Suomi voisi saada tätä. Japani on kaukana, mutta minä saisin sen toimimaan – oli pakko.

Latitude 25

Vuonna 2019 hyppäsin. Avasin Latitude 25:n Korkeavuorenkadulla, pieneen paikkaan, johon mahtui juuri ja juuri 10 ihmistä tiskin ääreen. Nimi tulee 25. pohjoiselta leveyspiiriltä, joka kulkee Vietnamin ja Japanin läpi – minun juureni ja inspiraationi. Omakase tarkoittaa “jätän sen sinun käsiisi”, ja sitä pyysin vieraita tekemään: luottamaan minuun. Ei ruokalistoja, ei valintoja – vain minä, minun veitseni ja se kala, joka oli sinä päivänä tuoreinta. Muotoilin riisiä punaviinietikalla – aka shari, minun oma twistini – ja lisäsin suomalaisia juttuja, kun se tuntui oikealta. Se oli riski. Helsinki ei huutanut huippusushin perään silloin.

Mutta jotain loksahti. Ihmiset alkoivat puhua. Varaukset täyttyivät – ensin viikoiksi, sitten kuukausiksi, lopulta 300 päivää eteenpäin. En voinut uskoa sitä. Seisoin tiskin takana, kädet liikkeessä, juttelin vieraiden kanssa ja näin, miten heidän naamansa kirkastuivat ensimmäisestä otoro- tai ankimo-suupalasta. Silloin tajusin, että olin jonkin jäljillä. Se ei ollut pelkkää ruokaa – se oli kokemus, pieni matka Japaniin täällä Suomessa. Kerroin heille kalasta, wasabista, jota raastoin tuoreesta juuresta – en siitä feikistä vihreästä tahnasta. Näytin, miten lämmin riisi muuttaa kaiken. He nyökkäilivät, maistelivat ja tajusivat.

Alku oli villiä. Kokkasin, hoidin kaiken – joskus 16-tuntisia päiviä. Minun tiimini, pääosin vietnamilaisia kuten minä, piti homman kasassa. Lopulta asetuimme Albertinkatu 19:ään, 16 paikkaa, yhä pieni ja intiimi, aloitettuamme Korkeavuorenkadulla. Teimme jopa yhteistyötä Lulu’sin kanssa NoHo Partnersin alla, jotta unelma pysyi elossa hankalina vuosina. COVID iski lujaa, mutta sopeuduimme, selvisimme, kasvoimme. Gari, minun sisarravintolani Bulevardilla, ei selvinnyt, mutta Latitude 25 on taistelija.

Minä teen tätä, koska rakastan sitä. Vaikka päivä olisi pitkä, seison vieraiden edessä, leikkaan kalaa, kuuntelen heidän juttujaan – se ei ole työtä, se on iloa. Tulin Vietnamista tyhjin käsin, pelkällä sisulla, ja nyt näytän Suomelle, mitä sushi voi olla. Joka ilta en vain ruoki ihmisiä – jaan palan itsestäni, matkastani ja pakkomielteestäni. Kun he lähtevät hymyillen, sanoen, etteivät ole maistaneet mitään vastaavaa, tiedän, että se on sen arvoista. Latitude 25 ei ole pelkkä ravintola. Se on minun tarinani, yksi nigiri kerrallaan.

Mikä on oma suosituksenne Latitude 25 ruokalistalta?

Latitude 25 Omakasessa ei ole ruokalistaa, joten en voi suositella tiettyjä annoksia perinteisesti. Sen sijaan teen kokemuksen sen päivän tuoreimmista ja parhaista raaka-aineista – ajattele otoroa (tonnikalan vatsaa) tai ankimoa (ankeriaan maksaa), mitä vain, mikä on huipussaan. Miksi? Koska omakase on luottamusta ja löytämistä. Jätät sen minulle, ja minä vien sinut makumatkalle, jota et löydä mistään muualta Suomessa. Jokainen suupala on yllätys, ja siinä on sen taika.

Latitude 25

Millainen tyyppi johtaa keittiötänne? Mikä on ravintolanne keittiöfilosofia? Entä juomafilosofia?

Meidän keittiöfilosofiamme on yksinkertainen mutta tinkimätön: puhtaus ja tarkkuus. Juuret ovat Edomae-tyylisessä sushissa – mieti vanhaa Tokiota, missä kaikki on kalasta, riisistä ja ei mistään ylimääräisestä piiloutumista. Jokainen leikkaus ja jokainen aka shari -riisinjyvä, punaviinietikalla maustettu riisi, on harkittu, tavoitellen täydellistä tasapainoa. Se ei ole pelkkää ruokaa – se on hetki, tehty tuoreena joka ilta siitä, mikä on parhaimmillaan, otorosta ankimoaan. Riisutaan se perusasioihin, jotta raaka-aineet pääsevät loistamaan.

Juomien suhteen filosofia on sama: harmonia, ei häly. Meillä ei ole loputonta listaa – Latitude 25 ei ole tarkoitettu hukuttamaan sinua valintoihin. Sen sijaan valitsemme sen, mikä tukee ateriaa, kuten raikas sake, joka nostaa kalan esiin, tai kevyt, mineraalinen viini, joka ei tappele makujen kanssa. Kaikki on suunniteltu tukemaan matkaa, ei viemään huomiota. Luota minuun, se on mietitty virtaamaan omakasen kanssa, jokainen siemaus yhtä tarkkaan harkittu kuin jokainen suupala.

Mikä on keittiömestarinne motto?

Minun mottoni on “Poikkeuksellista tavallisessa”. Kyse on siitä, että löydän arjesta sen piilotetun kipinän. Se ei ole äänekkäästä tai ilmeisestä – se on kauneutta yksinkertaisissa asioissa, kuten kalassa, riisinjyvässä tai hiljaisessa hetkessä. Minulle se on melun kuorimista, jotta alta paljastuu jotain raakaa ja upeaa, joka on ollut siinä koko ajan. Näin minä elän: teen perusasioista unohtumattomia.

Aukioloajat

Wed – Sat: 16:00 – 23:00

Osoite

Albertinkatu 19, Helsinki, Uusimaa 00120, FI

Sähköposti

Puhelinnumero

+358400848566

Latitude 25 Omakase

Albertinkatu 19, Helsinki, Suomi

Lue myös