Siirry pääsisältöön

TopTravels Tallinnassa: Viiniravintola R14 testissä

Saimme kutsun lähteä testaamaan viiniravintola R14 menuta. Tämä ravintola on tuttu lounaspaikkana ja liikelounailta. Makumatkalle mukaan lähti Tallinnassa asuva ystäväni Tiina. Tiina muistaa ravintolaan ihan sen alkuajoilta kun Rotermannissa toimi vain viinikauppa. Sittemmin konsepti luotiin uudelleen ja syntyi viiniravintola R14.

Meidät otti vastaan tarjoilija Mart. Hänen avoimuus ja rento asenne teki ravintolaan saapumisesta erityisen miellyttävän. Kysyin luvan ottaa muutamia kuvia, mikä sopi hänelle oikein hyvin.

Ennen kuin siirryimme illallispöytään, Mart johdatti meidät kierrokselle viinikaupan puolelle, joka on R14:n olennainen osa. Kaupan laaja valikoima ja hurja määrä viinejä pysäyttivät meidät ihastelemaan. Jokaiselle viininharrastajalle tämä paikka on kuin aarreaitta, sillä hyllyiltä löytyy niin tunnettuja klassikkoja kuin harvinaisempia erikoisuuksiakin.

Tiina oli haltioissaan ravintolan viinikaupasta ja ravintolan rakennuksesta

Kierroksen jälkeen palasimme pöytään, valmiina nauttimaan R14 keittiön taidonnäytteistä.

Alkupalat ja juomat

Koska Tiinalla sattui olemaan syntymäpäivät ihan lähellä, oli itsestään selvää, että aloitimme illan juhlavasti sampanjalla – olimmehan viiniravintolassa. Skoolaus sampanjalasillisten kera loi täydellisen tunnelman alkuillalle. Martin suositus Brimoncourt oli täydellinen sampanja siihen hetkeen.

Alkuruoaksi listalta löytyi tartaria, eikä sitä yksinkertaisesti voinut ohittaa. Mart kehui R14 tarjoavan kaupungin parasta liha-tartaria, ja nyt taidan uskoa häntä. Tartar tarjoiltiin rapean leivän päällä, ja sen päälle raastettu tryffeli sekä ripaus piparjuurta tekivät annoksesta ravintolan oman, ainutlaatuisen nimikkotartarin. Maut sulautuivat täydellisesti yhteen.

Tiinalla lasissaan Faiveley Bourgogne Pinot Noir ja liha-tartar

Toinen alkupalamme oli kampasimpukka-tartar. Kampasimpukka-tartar on hienostunut ja raikas alkuruoka. Annoksen makumaailma oli harmoninen ja hyvin maustettu ilman että maku peittyi. Kampasimpukka-tartar on elegantti valinta alkupalaksi kun taas liha-tartar oli todella paljon tuhdimpi. Mutta ystävän kanssa on parasta jakaa alkupalat niin päästiin maistamaan molempia.

TopTravelsin Anitan kampasimpukka-tartar

Tässä vaiheessa ehdimme maistella hieman lisää viinejä ja nyt tuntui siltä, että ilta oli todella alkamassa. Se hetki, kun kaikki tuntuu loksahtavan kohdalleen: hyvä seura, huolella valitut viinit ja hienostunut mutta lämmin ilmapiiri.

Pääruoat ja viinit

Ennen pääruokaa saimme vielä pienen, mutta mielenkiintoisen oppitunnin viinien maailmasta. Tarjoilijamme Mart, joka opiskelee sommelieriksi, tutustutti meitä Piemonten alueen viineihin. Hänen intohimonsa ja tietämyksensä välittyivät joka sanasta, ja viinien alkuperä sekä valmistusprosessit avautuivat aivan uudella tavalla. Tämä viini täydensi upeasti Tiinan pääruokaa.

Tutkimme Barolon viinin värisävyä vaalea vasten

Saimme molemmat maistaa vielä ranskalaista Chablista, joka sopi täydellisesti Anitan meriahvenen kanssa. Viinin raikas mineraalisuus ja kevyt sitruksisuus loivat täydellisen tasapainon kalalle. Kokonaisuudessaan aterian ja viinien yhdistely nosti illalliskokemuksen aivan uudelle tasolle.

Meriahventa, artisokkaa ja jugurttikastiketta

Jälkiruoat

R14 on kyllä paikka jonne kannattaa viedä tärkeä ihminen jälkiruualle myös juhlapäivinä, koska täällä jälkiruoat kruunaavat illan täydellisesti. Tiinan jälkiruoka sopi hienosti lähestyvään syntymäpäivään, sillä annoksessa oli upea wow-efekti. Jäätelöannoksessa oltiin käytetty kuivajäätä. Myös Anitan tiramisu oli erittäin mieleinen. Huikean hienot esillepanot ja makuyhdistelmät veivät makumatkamme loppuun upealla tavalla.

Tiinan jälkiruoassa oltiin käytetty hiilihappojäätä eli kuivajäätä

Ilmapiiri

Ravintolan ilmapiiri on lämmin ja kutsuva, vaikka tila itsessään on kunnostettu vanhasta tehtaasta. Korkeat tiiliseinät ja teollinen arkkitehtuuri antavat paikan tunnelmalle oman rouhean luonteensa, mutta sisustus ja valaistus pehmentävät kokonaisuutta. Kontrasti historiallisen tehdasrakennuksen ja nykyaikaisen ravintolan välillä luo mielenkiintoisen yhdistelmän, joka houkuttelee viettämään aikaa pitkän kaavan mukaan.

R14 on paikka, jossa voi ehdottomasti pukeutua tyylikkäästi, mutta samalla tunnelma on niin rento, että sinne voi saapua myös huolitelluissa, mutta arkisemmissa vaatteissa. Täällä tärkeintä on hyvä ruoka, viini ja seura, ei pelkkä ulkoinen näyttäytyminen.

Suositukset

Meihin teki erityisen vaikutuksen koko illallisen läpi kantanut makujen harmonia, mutta muutamat annokset nousivat erityisesti esiin. Lihatartar oli todellinen huippuhetki – sen täydellisesti maustettu liha, rapean leivän tarjoama kontrasti ja tryffelin hienostunut maku tekivät annoksesta unohtumattoman. Se oli sinänsä yksinkertainen, mutta jokainen elementti oli tarkkaan harkittu ja virheettömästi toteutettu.

Kalan kanssa nautittu ranskalainen Chablis ansaitsee myös erityismaininnan. Viinin raikkaus ja mineraalisuus sointuivat upeasti siian keveyteen, ja tämä yhdistelmä oli kuin luotu toisilleen.

Chablis Domaine des Malandes on raikkaan hapokas ja elegantti valkoviini

Tiina koki erityisen vahvasti, kuinka paljon paikka on muuttunut niistä ajoista, kun hän kävi täällä viinikaupassa. R14 on käynyt läpi uskomattoman transformaation ja noussut yhdeksi alueen ylivoimaisista helmistä. Vaikka Rotermannin alue on jatkuvasti kehittynyt ja muuttunut yhä viehättävämmäksi, R14 tuntuu olevan alueen todellinen sielu. Se yhdistää perinteet ja modernin tyylin tavalla, joka tekee siitä ainutlaatuisen ja pysyvän suosikin Tallinnassa. R14 keittiö todisti, että he hallitsevat kaikki osa-alueet ja palvelun.

Sommelieriksi opiskeleva Mart teki meihin molempiin vaikutuksen

Ja palvelusta plussaa! Erityiskiitos Mart!

Lue lisää ravintolasta täällä

Kuvat: Anita Jarrah ja Tiina Still

Jutun on kirjoittanut TopTravels-Anita

Lue myös