

Pysähtymisen arvoiset paikat Suomessa kesällä 2025
Kesä kutsuu löytämään Suomen monipuoliset matkailuhelmet, joissa luonto, historia ja kulinaristiset elämykset sulautuvat unohtumattomiksi kokemuksiksi. Olitpa etsimässä saariston rauhaa, historiallista tunnelmaa tai makumatkoja, nämä kohteet tarjoavat jokaiselle jotain – lähellä ja sydämellä. Listasimme alle Kesän 2025 pysähtymisen arvoiset paikat Suomessa:
Inkoo, Barö
Vain reilun tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, sijaitsee hotelli Barö – hienostunut, mutta maanläheinen helmi, jossa luonto ei ole vain tausta, vaan kätkee toiminnan ydintä.
Saaristoluommon keskelle rakennettu The Barö ei ole mikä tahansa hotellihanke. Jo rakennusvaiheessa tehtiin poikkeuksellisia valintoja: koko hotelli valmistettiin tehdasolosuhteissa ja tuotiin palasina elementteinä. Näin vältettiin turha maastotyö ja minimoitiin rakentustyö. Ympäristövastuullisuus näkyy ja tuntuu: The Barö rakennetut ovat pääosin puuta ja hirttä, metalliosissa on hyödynnetty kuparia.

Rakenteet ovat ekologisia, ja musta, hillitty ulkoväritys sulautuu saumattomasti ympäröivään maisemaan. Suurista ikkunoista avautuvat näkymät saaristoon ja kuin elävä taulu – sisätilojen estetiikka onkin suunniteltu luonnon rytmin mukaan.
Vieraat voivat myös viedä palan saaristoa kotiin: saaren oma hapanjuurella leivottu saaristolaislimppu on niin suosittu, että se myydään lähes aina loppuun.
Lohja
Puolen tunnin päässä Helsingistä sijaitseva Lohja on noussut Etelä-Suomen kiinnostavaksi matkailukohteeksi, yhdistäen historian, luonnon, kulttuurin ja ruoan. Kaupungissa kohtaavat elävä keskusta, idylliset maalaiskylät, Puu-Anttilan vanhat rakennukset, kivijalkamyymälät ja järvenrantakahvilat, jotka houkuttelevat viihtymään iltapäivästä viikonloppuun.
Tytyrin Elämyskaivos vie sata metriä maan alle Lohjanjärven alapuolelle, tarjoten taidegallerian, museosisältöjä ja lapsille Peikkoluolan. Alitalon viinitilalla Lohjansaarella maistellaan omenaviinejä, kohdataan kotieläimiä ja nautitaan ravintolan antimista luonnon keskellä. Paikkarin torppa, Elias Lönnrotin syntymäkoti, avaa Kalevalan kokoajan tarinan ja kauniin järvimaiseman. Hyrsylän mutka, Airan Samulinin entinen koti, hurmaa nostalgialla, Barbie-näyttelyllä ja Kiti Samulinin tarinoilla.
Kahviloista Villa Haikari loistaa järvenrannalla ja Vuorikosken mylly yhdistää kahvin ja antiikin. Keskiaikainen Pyhän Laurin kirkko ja museot täydentävät tarjontaa. Kesäisin Lohja herää tapahtumiin, kuten Kalkkirock, Rantajamit, Lohjanjärvifest, Laurinpäivän festivaali ja Sammatin kesäteatteri, jotka tarjoavat elämyksiä koko perheelle.
Kaikki tapahtumat löytyvät yhdestä osoitteesta: tapahtumat.visitlohja.fi
Närpiö, Linds Kök
Närpiössä, Pohjanmaan kasvihuonevyöhykkeen sydämessä, sijaitsee Linds Kök, trooppinen ravintola kasvihuoneessa, jossa tomaattipannacotta ja viikunapuiden katveessa nautittu lounas luovat unohtumattoman elämyksen. Vehreys, valo ja tuoreet raaka-aineet määrittävät ravintolan, joka alkoi pienestä catering-keittiöstä navetan vieressä ja kasvoi matkailijoiden suosimaksi kohteeksi. ”Tämä on Närpiötä, kasvihuoneiden ja tomaattien luvattua maata”, kertoo keittiömestari Maria Berg.
Kesällä ravintola avautuu seitsemäksi viikoksi ilman pöytävarauksia, houkutellen lomailijoita ja ryhmiä nauttimaan kesälounaasta, joka koostuu puutarhan yrteistä, vihanneksista ja hedelmistä yhdistettynä huolella valmistettuun lihaan ja kalaan. Buffetin herkut, kuten lakritsipossu tai tomaattipannacotta, ovat klassikoita, joissa korostuvat puhtaus ja maku. ”Yksinkertaisista raaka-aineista syntyy jotain yllättävää”, Maria kuvailee.

Linds Kökissä kasvaa noin 200 kasvilajia, kuten viikunapuita, sitruksia ja trooppisia kukkia, luoden satumaisen tunnelman erityisesti talvella lumen keskellä. Kesälounaan ohella ravintola palvelee ympäri vuoden tilauksesta, erityisesti juhliin ja ryhmävierailuihin. Linds Kök ei ole vain ravintola, vaan kokemus, joka yhdistää lähiruoan, luonnon ja elämyksellisyyden unohtumattomalla tavalla.
Porvoo
Elokuu Porvoossa on muutakin kuin vanhan kaupungin pastellisävyjä, meren suolaa ilmassa ja historian havinaa mukulakivillä. Elokuu on myös makujen kuukausi – silloin järjestetään nimittäin yksi Suomen persoonallisimmista ja yhteisöllisimmistä ruokafestivaaleista. Tänä kesänä Smaku Porvoo täyttää 10 vuotta, ja juhlavuosi tuo jälleen esiin sen, mikä tekee Porvoosta erityisen: intohimon ruokaan, paikallisuuden ja yhdessä tekemisen voiman.
Ajatuksena on ollut alusta saakka madaltaa kynnystä tutustua kaupungin ravintoloihin. Maistelukierros on kepeä ja leikkisä tapa kokea ravintolakulttuuria ja ehkä myös löytää uusi suosikkipaikka. Smaku-annokset tarjoavat ikkunan ravintoloiden omaan maailmaan – makuun, filosofiaan ja tekijöiden intohimoon.


Smaku on myös vaikuttava osa Porvoon matkailua ja kaupunkikuvaa. Se tuo elokuuhun rytmiä, väriä ja kävijöitä, mutta ennen kaikkea se rakentaa Porvoon identiteettiä ruokakaupunkina. Smakun ansiosta moni suomalainen – ja ulkomainenkin – on löytänyt tiensä porvoolaisiin ravintoloihin, usein pysyvämmin kuin vain yhden maistelukierroksen ajaksi.
Tapahtuman järjestäjät tekevät tiivistä yhteistyötä paikallisten yritysten ja yhteisöjen kanssa, ja kehittävät jatkuvasti tapahtumaa eteenpäin. Yhteinen tavoite on lisätä elämyksiä hyvän ruoan äärellä – ja tehdä Porvoosta entistäkin herkullisempi matkakohde.
Tutustu Smakuun täältä!

Mikkeli, Saimaa
Mikkeli on kuin matkailijan salainen ase: helposti saavutettava, silti syvästi ainutlaatuinen. Se tarjoaa Saimaan rauhan, elävän ruokakulttuurin ja kiinnostavat tarinat yhdellä pysähdyksellä. Yhdessä päivässä voit kokea historian havinaa, fine dining -elämyksiä ja pulahtaa järveen – vaikka samalla kadulla.

Päiväpysähdyksellä ehdit nauttia lähiruokalounaan satamassa, piipahtaa torilla, kiertää Kenkäverossa ja käydä päämajamuseossa. Jos aikaa on enemmän, suuntaa Neitvuoren huipulle, vieraile Astuvansalmen kalliomaalauksilla tai nauti illallinen Tertin kartanon puutarhassa – kuin ulkomailla konsanaan.


Mikkelin ruokakulttuuri elää vahvasti Saimaan luonnosta. Tertin Kartanon juhlapöytä on klassikko, ja Bistro Holvi palvelee historiallisessa teatterirakennuksessa. Kahvila- ja lounaspaikkoja löytyy moneen makuun, mutta erityismaininnan ansaitsee indie-henkinen Kirjalan Kahvipaahtimo, josta voi ostaa myös palkittua kahvia kotiin.
Tuliaiskassiin kannattaa pakata D.O. Saimaa -tuotteita, Marskin Vorschmackia tai Tertin savumuikkuja – tai tuliaiset Kenkäveron käsityöläispuodista.

Helsinki
Helsinki hurmaa merellisellä tunnelmallaan, eloisalla kulttuurilla ja herkullisella ruoalla, tehden siitä täydellisen kohteen niin pikavisiitille kuin pidemmällekin lomalle. Kaupungin sydämessä sykkii kesän energia: Kauppatorilla tuoksuu meri ja tuoreet herkut, Suomenlinnan linnoitus vie aikamatkalle historiaan ja Seurasaaren ulkoilmamuseo avaa ikkunan suomalaiseen perinteeseen. Esplanadin puisto ja Kaivopuisto kutsuvat piknikille, kun taas saaristoretket Lonnaan tai Vallisaareen tarjoavat rauhaa ja luontoa.

Perheomisteinen Faselli Italian Street Food & Pizza tuo palan Napolia Helsinkiin. Sen napolilaistyyliset pizzat, kuten prosciuttolla ja rucolalla kruunattu klassikko tai chilihunajalla maustettu pepperonipizza, valmistetaan 00-vehnäjauhoista, luoden täydellisen rapean pohjan. Nonla vie vietnamilaiseen keittiöön raikkailla pho-keitolla, rapeilla kevätrullilla ja yrttisillä annoksilla, jotka tarjoillaan rennossa ja värikkäässä miljöössä – ihanteellinen valinta kesälounaalle. Georgialainen Winest on ainutlaatuinen helmi Helsingissä. Sieltä löytyy kattava valikoima georgialaisia huippuviinejä ja autenttista georgialaista ruokaa. Ravintolan menu heijastaa Georgian alueiden makuja: raikas adjika-salaatti, pavulla täytetty khinkali, vihreällä adjikalla maustettu adjaruli ja mustikkakastikkeella kruunattu kanaruoka hurmaavat.
Luumäki, Kotkaniemi
Etelä-Karjalassa Luumäellä, Kivijärven rannalla, sijaitsee ainutlaatuinen Kotkaniemi, jossa Suomen valtiollinen historia yhdistyy kodikkaaseen miljööseen ja menneisyyden tunnelmaan. Kotkaniemi ei ole pelkkä museo, vaan presidentti P. E. Svinhufvudin pitkäaikaisin koti, jossa historia tuntuu yhä elävältä.


Kotkaniemi oli Svinhufvudien perheen koti vuodesta 1908 lähtien. Pehr ja Ellen asuivat siellä elämänsä loppuun asti, ja tila pysyi suvun hallussa sen jälkeen. Vuodesta 2000 museona toiminut Kotkaniemi avattiin uudelleen vuonna 2018 laajan peruskorjauksen jälkeen Kotkaniemi-säätiön ylläpitämänä. Kokonaisuuteen kuuluvat kotimuseo, kahvila Ellen, museopuutarha, luontopolku, alkuperäiset aittarakennukset sekä pihapiirin renkituvassa sijaitseva käsityöputiikki. Kotkaniemi on Etelä-Karjalan merkittävimpiä kulttuurikohteita, joka tuo esiin paitsi presidentin perinnön myös kodin ja arjen historian.