Levin King Crab Housessa on tarjolla tuoretta kuningasrapua ympäri vuoden!
Olipa kerran iso punainen kuningasrapu, jonka neuvostoliitto istutti 60-luvulla omalle rannikolle Barentsin mereen, josta rapu levisi Norjan puolelle ja jatkaa leviämistä Norjan rannikkoa pitkin.
King Crab Housen norjalaiset omistajat Håkon ja Toini Karlsen pyörittävät kuningasraputehtaita Pohjois-Norjassa Indre Billefjordissa ja Repvågissa, missä he ostavat kuningasrapua suoraan paikallisilta pienkalastajilta. Kuningasravulla on erittäin suuri kysyntä, ja suurin osa kuningasravuista myydään Aasiaan. Pieni osa ravuista kuitenkin päätyy ravintola King Crab Houseen Leville, jonka ansiosta se pystyy tarjoamaan ainoana ravintolana Suomessa tuoretta kuningasrapua ympäri vuoden.
Runsaasti levinnyt kuningasrapu on aiheuttanut paljon tuhoja meressä, joten kuningasrapujen pyytäminen on myös ekoteko, joka pitää yllä meren luonnollista tasapainoa. Ravut pyydetään mertojen avulla merenpohjasta, pyydyksin, jotka eivät vahingoita muuta meren kasvustoa. Vastuullisuus on selkeästi kantava teema ravintola King Crab Housen toiminnassa. Ravintolassa ei käytetä lainkaan tehotuotettua lihaa, vaan suositaan kuningasrapujen lisäksi paikallista riistaa ja luonnon omia raaka-aineita, kuten marjoja, sieniä ja villiyrttejä.
Aktisiin makuihin erikoistuneena kalaravintolana King Crab House pyrkii toimintamalleihin, joissa pohjoinen luonto säilyisi monipuolisena myös tuleville sukupolville.
Teksti: Erika Kaipainen
Katso myös King Crab Housen ravintolasivu.