Siirry pääsisältöön

Resepti: Kolmen tähden sienirisotto

Kolmen tähden sienirisotto

2-3 hlöä (kaksi todella nälkäistä tai kolme vähemmän nälkäistä)

  • 3-4 kourallista kolmen tähden sieniä: kantarelleja, suppilovahveroita, kehnäsieniä, herkkutatteja
  • 2 dl risottoriisiä
  • 50g voita
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 2 salottisipulia
  • 5 dl kasvislientä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl valkoviiniä viiniä tai 1 tölkki olutta 
  • 100gr Grana Padanoa
  • Persiljaa koristeluun
  1. Lisää putsatut ja pilkotut sienet kuivalle pannulle, ja paista hetki, että sienten ylimääräinen neste haihtuu. Siirrä sienet pois kuumalta pannulta lautaselle.
  2. Pilko valkosipuli ja sipuli ja kuullota niitä voissa pannulla.
  3. Lisää tarkasti mitattu risottoriisi. Kuullottele hetki riisiä, sipulia ja valkosipulia. Lisää sienet kattilaan.
  4. Paistele seosta muutaman minuutin ajan ja lisää viini (tai olut) niin, että risotto muhii, mutta ei kiehu. Muista sekoiteilla puulastalla koko ajan.
  5. Kun neste on imeytynyt lähes kokonaan, lisäile kasvislientä desi kerrallaan ja odottele, että neste imeytyy lähes kokonaan ennen kuin lisäät lisää. Muista sekoittaa!
  6. Maista riisiä, sen kuuluu jättää al denteksi (puolikypsäksi) täydellisen lopputuloksen saamiseksi. Kun riisi on al dente, lisää kerma ja juuston, ja pienennä hieman lämpöä.
  7. Anna muhia vielä viitisen minuuttia tai kunnes neste on sopivasti imeytynyt. Risoton salaisuus on jättää se puolikypsäksi ja löysäksi! Tärkeää on myös muistaa, että kun risoton lämpötila laskee, eli kun se laitetaan lautaselle, niin risotto paksuuntuu. Eli jos risotto näyttää puuromaisen löysältä kattilassa, se on juuri täydellinen!
  8. Koristele persiljalla ja avot – kolmen tähden risottosi on valmis nautittavaksi!

Risoton tekemiseen menee helpostikkin tunti ja on sinänsä työläs, kun joutuu seisomaan hellan ääressä koko ajan – mutta jos seurana on esimerkiksi lasi kylmää ruoanlaittovalkkaria, niin tilannehan saattaa muuttua varsin mukavaksi!

Lue myös