Kolmen tähden sienirisotto
Se on täällä taas. Lempiaikani. Syksy. Ja tämän ihanan ajan mukanaan tuoma sienestys.
Me ollaan kaveriporukan kanssa aloitettu uusi harrastus pari syksyä sitten, nimittäin lähdetään porukalla sienestämään sunnuntaisin. Meitä on vaihteleva määrä ihmisiä ja koiria, tässä teille kaikille ihasteltavaksi tämän reissun ihanat karavaiset sienestäjät:
Joskus otetaan myös mukaan trangia ja valmistetaan poimimamme sienet sienikastikkeeksi paikan päällä ja koristellaan upeat sienileivät poimimillamme ketunleivällä ja puolukoilla. Se kuulkaapas jos jokin, on maagista!
Tällä kertaa matkasimme Sipoonkorveen kansallispuistoon ja löysimme reissulla paljon rouskuja joista tein suolasieniä (suolasienten valmistuksen blogi tulee ensi viikolla, stay tuned!) ja lisäksi löydettiin liuta kolmen tähden sieniä. Niille, joille tähtiluokitus ei ole tuttua, niin kolme tähteä on korkein arvo sienillä. Tässä luokituksessa korista löytyi kehnäsieniä, kantarelleja, suppilovahveroita sekä herkkutattia. Näistä lähdin sitten tekemään tätä upeaa kolmen tähden sienirisottoa.
Resepti 2-3 hlöä (kaksi todella nälkäistä tai kolme vähemmän nälkäistä)
3-4 kourallista kolmen tähden sieniä: kantarelleja, suppilovahveroita, kehnäsieniä, herkkutatteja
2 dl risottoriisiä
50g voita (jos haluat tehdä terveellisemmän version, vaihda tämä tarvittavaan määrään öljyä)
2-3 valkosipulin kynttä
1 iso keltasipuli tai pari salottisipulia
5 dl kasvislientä
2 dl kermaa (jos haluat vähärasvaisemman version, käytä 10% ruokakermaa)
2 dl valkoviiniä viiniä tai 1 tölkki olutta
100gr Grana Padanoa (jos haluat terveellisemmän version, puolita juustomäärä)
Persiljaa koristeluksi
Ja sitten hommiin. Kuten reseptistä huomaat, niin tämän risoton voi tehdä myös hieman terveellisemmin vaihtamalla voin öljyksi ja kerman vähärasvaisempaan ruokakermaan (anteeksi kokkiystäväni!). Grana Padanoa olen oppinut käyttämään, koska se on miedomman makuista ja vähemmän suolaista kuin parmesaani mutta ihan tavalliselle tallaajalle tuskin maistuu ero joten käytä kumpaa vaan sattuu olemaan. Valkoviini on aina paras risottoon, mutta koska sitä ei ole sunnuntaisin saatavilla (ellei sitä löydy valmiiksi kaapista), niin olen joutunut turvautumaan olueeseen ja se on mielestäni toiminut myös todella hyvin.
Pilko valkosipuli ja sipuli ja kuullota niitä hetken öljyssä tai voissa. Lisää tarkasti mitattu risottoriisi. Jos käytät voita, niin lisää koko 50 grammaa jo tässä vaiheessa, niin sen maku imeytyy risottoriisiin ihanasti. Kuullottele hetki riisiä, sipulia ja valkosipulia. Tuoksu on huumaava, eikö? Nyt on aika lisätä putsatut ja pilkotut kolmen tähden sienet risottokattilaasi. Jos käytät öljyä paistamiseen niin lisäile öljyä sen verran kuin tarvitset ettei tartu pohjaan. Jos sinua laiskottaa, voit heittää sipulit, valkosipulit ja sienet kaikki yhdellä kerralla pannuun, se ei kovin suuresti vaikuta makuelämykseen kunhan tiedät että oikeaoppisesti valkosipuli ja sipuli paistetaan ensin.
Paistele koko sipuli-sieniseosta muutaman minuutin ajan ja lisää sitten pari desiä viiniä tai oluttölkki ja vähennä lämpöä niin, että risotto muhii mutta ei kiehu. Muista sekoitella puulastalla koko ajan. Kun neste on imeytynyt lähes kokonaan, lisäile kasvislientä desi kerrallaan ja odottele aina, että neste imeytyy lähes kokonaan ennen kuin lisäät lisää. Jos olet laiska kuten minä, heität kasvisliemikuution jo oluen mukana kattilaan ja lisäilet vaan vettä suoraan hanasta desi kerrallaan.
Maista riisiä, sen kuuluu jättää puolikypsäksi täydellisen lopputuloksen saamiseksi. Kun riisi on al dente (puolikypsä) niin lisäät kerman tai ruokakerman ja juuston, ja vähennät hieman lämpöä. Anna muhia vielä viitisen minuuttia tai kunnes neste on sopivasti imeytynyt. Risoton salaisuus on jättää se puolikypsäksi ja löysäksi! Sen kun opit niin teet maailman parasta risottoa. Tärkeää on myös muistaa, että kun risoton lämpötila laskee, eli kun se laitetaan lautaselle, niin risotto paksuuntuu. Eli jos risotto näyttää puuromaisen löysältä kattilassa, se on juuri täydellinen. Jätä se siis mieluummin hieman löysemmäksi kuin mitä sun oma logiikka sanoo – silloin lopputulos on yleensä paras. Koristele persiljalla ja avot – kolmen tähden risottosi on valmis nautittavaksi!
Risoton tekemiseen menee väkisinkin se tunti ja on sinänsä työläs, kun joutuu seisomaan hellan ääressä koko ajan – mutta jos seurana on esimerkiksi lasi kylmää ruoanlaittovalkkaria, niin tilannehan saattaa muuttua varsin mukavaksi!
Hyviä risottohetkiä!
Kuvat: Elina Engberg & Titti Myhrberg
Kattaus: Villeroy & Boch New Wave astiasto Hobby Hallista
Katso lisää sienireseptejä täältä. Täydellisen sienikeiton reseptin löydät täältä ja muita kasvisruokareseptejä täältä.