Siirry pääsisältöön

Fetasta on moneksi

Kesäisen raikasta fetasta

Feta-vesimeloonisalaatti neljälle:

  • 1/4 vesimelonia
  • 100g fetaa
  • loraus balsamicoa
  • loraus oliiviöljyä
  • kourallinen mintunlehtiä
  • ripaus suolaa 
  • ripaus pippuria
  1. Kuutoi vesimeloni ja murusta feta ja laita ne kulhoon.
  2. Lisää päälle balsamico, oliiviöljy, mintunlehdet sekä mausteet.

Liharuokaan makua fetalla

Feta-lihapullat kahdelle:

  • 250 g naudan jauhelihaa 1 kananmuna
  • 2 rkl maissijauhoja
  • 1⁄2 – 1 pkt fetajuustoa 
  • 1 rkl persiljaa 
  • 1⁄2 tl pippuria 
  • 1⁄2 tl suolaa
  • Öljyä 
  • 1 prk tomaattikastiketta/itse tehtyä pastakastiketta
  • 2 annosta spagettia
  • 1⁄2 sitruunan mehu ja raastettua kuorta 
  • 1⁄2 ruukku korianteria 
  1. Sekoita jauheliha, kananmuna, maissijauhot, murustettu feta, persilja, pippuri ja suola kulhossa taikinaksi. Anna vetäytyä 5 min. 
  2. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. 
  3. Pyöritä sillä välin isoja lihapullia ja paista pannulla kypsäksi tilkassa öljyä. Lisää pannulle tomaattikastike ja hauduta sillä välin, kun pasta kypsyy. 
  4. Kaada pastasta vesi pois ja lisää pasta tomaattikastikkeeseen varovasti sekoittaen. 
  5. Tarjoa lihapullat tomaattikastikkeessa pastan kanssa. Ripota päälle tuoreita korianterinlehtiä, purista päälle vähän sitruunamehua ja raasta päälle sitruunankuorta.

Fetaa kalaruokaan

Mäiskyperunat ja haukea fetakastikkeella kahdelle:

  • 4-6 kpl perunoita
  • puolikas lime
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 200 g fetaa
  • 200 g greekstyle jogurttia
  • 300 g haukea
  • 2 tomaattia

Maustamiseen:

  • Öljy
  • Suola 
  • Pippuri
  1. Pese perunat ja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsäksi.
  2. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä hetki.
  3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  4. Asettele perunat uunipellille, litistä niitä haarukalla, ripottele suolaa, pippuria ja pirskottele öljyä päälle.
  5. Paahda uunissa noin 15 minuuttia.
  6. Purista jogurtin sekaan lime, valkosipulin kynsi ja murusta feta.
  7. Paista haukifileet kypsäksi paistinpannulla molemminpuolin öljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla.
  8. Nauti tomaattilohkojen kera.

Grilliherkkuja fetasta

Fetalla täytetyt tomaatit kuudelle:

  • 6 isoa tomaattia
  • 200 g fetaa
  • 1 keltainen paprika
  • 2–3 rkl oliiviöljyä (kylmäpuristettu)
  • Tuoretta basilikaa
  • Mustapippuria

1. Leikkaa tomaateista ”kannet” pois ja aseta ne sivuun. Koverra tomaattien sisus lusikalla kulhoon. 

2. Murenna fetajuusto hienoksi, pilko paprika pieniksi kuutioiksi ja silppua reilu nippu basilikanlehtiä. Sekoita feta, oliiviöljy, paprika ja basilika tomaateista kovertamasi sisuksen kanssa. Mausta pippurilla. Nostele täyte tomaattien sisälle lusikalla ja aseta kannet takaisin tomaattien päälle. 

3. Grillaa tomaatteja foliossa tai paistoalustan päällä, kunnes juusto alkaa sulaa ja tomaatit pehmenevät. Tarjoile esim. grillatun kalan kanssa.

Katso myös artikkeli: Tiesitkö nämä faktat fetasta

Lue myös