TopTravels Tallinnassa: Ravintola Gobi testissä
Tunnelmallinen miljöö Rotermannissa, herkulliset alkuruoat, georgialaiset khinkalit, viinivalinta ja palkitun keittiön kokonaisvaltainen ravintolaelämys. Lue lisää, miksi moderni georgialainen ravintola Gobi hurmasi meidät täysin.
Otin tällä kertaa mukaan Tallinnan luottopakkini Tiinan, joka on ollut mukanani useilla ravintolavierailuilla. Tiinan kanssa olemme fiilistelleet Tallinnan ravintoloita jo yli vuosikymmenen. Uskomatonta miten nopeasti aika kuluu, vaikka tuntuu että siitähän on ihan hetki kun tutustuimme. Meillä on jo tutut käytännöt ja on ihan mahtavaa, että Tiina kysyy tarjoilijoilta aina loistavia kysymyksiä. Jutuista ei tahdo tulla koskaan loppua.
Saavuimme Gobiin hyvissä ajoin ennen illan kiirettä, ja jo sisääntulo loi odotukset korkealle: meidät otettiin lämpimästi vastaan, ja takit vietiin tyylikkäästi erilliseen vaatesäilytykseen.

Kuva: Gobin tunnelmaa
Ennen pöytään siirtymistä teimme pienen kierroksen viinikellarissa ja Chef’s Table -tilassa, jossa järjestetään yksityisiä elämyksellisiä illallisia. Kierros antoi heti käsityksen siitä, miten paljon ravintolassa on ajateltu yksityiskohtia, niin tiloissa, astioissa, tunnelmassa kuin palvelussakin.
Miltä maistui – alkuruoista jälkiruokaan
Kierroksen jälkeen meidät ohjattiin pöytään ja aloimme tutustua ruokalistaan. Gobin moderni sisustus on täynnä upeita yksityiskohtia, jotka vetävät katseen puoleensa niin vahvasti, että listaan keskittyminen oli meille alkuun hieman haastavaa. Olemme Tiinan kanssa todellisia tunnelman fiilistelijöitä ja aistimme ympäristöämme joka solulla. Onneksi henkilökunta ohjasi meitä lempeästi oikeiden valintojen äärelle ja ja siirsi huomion täydellisesti siihen, mitä olimme vasta aloittamassa: georgialaiseen illalliseen modernilla twistillä.
Alkuruoat
Alkuruoiksi valitsimme pöytään juustorullan, hatsapurin ja ankka tatakin. Koko kokonaisuus toi esiin Gobin tavaramerkiksi muodostuneen yhdistelmän: laadukkaat raaka-aineet, moderni esillepano ja georgialaisia makuja kunnioittava tyyli.

Kuva: Gobin menu on kattava, ja tarjoilijat auttavat mielellään
Juustorullat minttu-jugurttikastikkeella oli pehmeän viileää ja päälle oli aseteltu mätiä, hatsapuri korianterilla taas lämmin ja täyteläinen klassikko. Ankka-tataki yllätti raikkaudellaan ja tasapainoisilla mauillaan, ja sitä suositeltiin kokeilemaan mun hatsapurin kanssa yhdessä. Täydellistä jaettavaksi!
Pääruoat
Tässä kohtaa ravintola oli täyttynyt jo isommista seurueista ja ravintosalissa kävi mukana puheensorina.
Alkuruokien kanssa olisimme hyvin voineet valita myös lasilliset valkoviiniä, mutta päätimme tällä kertaa edetä yhden lasin taktiikalla (arkipäivä ja työt) ja keskittyä viiniparin valintaan pääruoille. Punnitsimme kahden georgialaisen punaviinin välillä, Masavali ja Melitoni. Lopulta Melitoni vei voiton. Sen aromit miellyttivät meitä molempia ja sopivat täydellisesti illan makumaailmaan.

Kuva: Gobi tuo viinit itse suoraan Georgiasta asti
Pääruoaksi söimme sekä minikhinkalit että suuremmat khinkalit. Miniversiot olivat kevyempiä ja sopivat erinomaisesti maisteluun, kun taas suuret khinkalit tarjosivat perinteisen, mehevän ja syvänmakuisen elämyksen. Tiina omaksui khinkalien syöntitekniikan hetkessä, ja voin kertoa, että tämän kierroksen jälkeen olimme molemmat enemmän kuin kylläisiä.


Kuva: Khinkalit ovat georgialaisia nyyttejä, jotka muistuttavat hieman dumplingeja tai pelmeneitä
Khinkalit äytetään yleensä maustetulla lihalla (usein naudan ja lampaan sekoituksella), sipulilla ja runsaalla liemellä, joka muodostuu kypsennyksen aikana.
Khinkalit syödään yleensä käsin. Nyytistä otetaan kiinni “hännästä”, haukataan varovasti ja juodaan sisällä oleva lämmin liemi ennen kuin syödään loput. Hännän voi jättää lautaselle, sitä ei yleensä syödä.
Jälkiruoat
Jälkiruoaksi jaoimme pistaasi–halva -annoksen mansikoilla. Se oli niin onnistunut kokonaisuus, että lusikat osuivat lähes samanaikaisesti viimeisille murusille. Makuyhdistelmä oli harmoninen, täyteläinen ja juuri sopivan makea. Täydellinen päätös illalle.
Tuore voitto Gobille
Gobin menestys ei jäänyt vain meidän pöytämme tasolle, vaan myös ammattilaisraati on pannut sen merkille. Ravintola palkittiin hiljattain Silverspoon -kilpailussa parhaana kansainvälisen keittiön ravintolana, mikä on merkittävä tunnustus Viron ravintolakentällä. Palkinto kuvastaa sitä, miten taitavasti Gobi yhdistää georgialaisen keittiön perinteet moderniin toteutukseen, sekä sitä intohimoa ja omistautumista, jonka tiimi tuo jokaiseen annokseen.
Tämä voitto antaa hyvän syyn suunnata Gobiin myös niille, jotka eivät ole vielä ehtineet kokea ravintolaa ja sen makuja.


Kuva: Gobin tyylikäs sisustus ja tarkkaan suunniteltu valaistus luovat ravintolaan ainutlaatuisen, lämpimän tunnelman.
Yhteenveto
Kaikki tarjoilijan suositukset osuivat nappiin, aina viinivalintaa myöten. Onnistunut palvelu nosti koko elämyksen vielä yhden pykälän korkeammalle.
Suosittelemme lämpimästi tutustumaan myös Gobin Chef’s Table- konseptiin sekä ravintolan tyylikkääseen yksityistilaan. Korkean sesongin aikaan ja viikonloppuisin kannattaa muistaa pöytävaraus.
Gobi on noussut kirkkaaksi tähdeksi kansainvälisten ravintoloiden joukossa. TopTravels kiittää ja onnittelee koko ravintolatiimiä Silverspoon-menestyksestä!
Teksti ja kuvat: TopTravelsin Tallinna-asiantuntija Anita Jarrah

