Salt, Tallinna – pieni huone, suuret ideat
Tallinnan ravintolamaailma kehittyy vauhdilla, ja rima nousee koko ajan. Silti Ravintola Salt on onnistunut luomaan itselleen paikan, joka tuntuu samanaikaisesti rohkealta ja aidosti henkilökohtaiselta. Tarina alkaa ravintoloitsija Tiina Kõresoon oivalluksesta: risotto, jonka hän söi Roomassa, sai hänet vakuuttuneeksi, että myös Virossa on oikeus aitoihin makuihin. Vuonna 2012 Kadriorgiin avattu Salt on siitä lähtien elänyt ja uudistunut uteliaisuuden ja aitouden ohjaamana.
Salt ei ole perinteinen ravintola, vaan enemmän kuin olohuone.
Asiakkaat istuvat avokeittiön äärellä, juttelevat henkilökunnan kanssa ja jakavat annoksia kuten ystävien kesken. Tila on pieni ja tunnelma lämmin, mutta keittiön kunnianhimo on suuri. Keittiömestari Marko Kaljend tiimeineen luo annoksia Kõresoon matkahavaintojen ja torilöytöjen pohjalta. Tuloksena on sielukasta ja rohkeasti rajat ylittävää ruokaa.
Menu vaihtuu viikoittain, ja klassikot saavat jatkuvasti uusia muotoja. Risotto pysyy listalla aina, mutta sen koostumus elää sesongin mukana. Thaimaalaistyyliset mausteiset sinisimpukat ja grillattu mustekala ovat Saltin tunnetuimpia annoksia. Lähiruoka ei ole täällä iskulause, vaan keittiön kieli: ideat voivat tulla Aasiasta tai Latinalaisesta Amerikasta, mutta ne toteutetaan virolaisista raaka-aineista.


Lautasilla leikitellään rohkeasti. Saatat löytää tiikerirapuja kataifi-taikinassa, naudanmaksaa porkkana-harissakreemillä tai persikka-tartaria yuzulla ja kookoksella. Salt on palkittu Silverspoonin parhaana katuruokaravintolana, ja se on noteerattu myös Nordic White Guidessa ja Falstaff-listalla.
Saltin palvelu on henkilökohtaista ja kiireetöntä. Henkilökunta keskustelee asiakkaiden kanssa ja johdattaa heidät makumatkalle, joka tuntuu tutulta mutta yllättää joka kerta. Ravintolan vaikutus ulottuu myös Tallinnan ulkopuolelle: pop up -tapahtumia on järjestetty Saarenmaalta Kanadaan ja Etelä-Afrikkaan.Syksyllä Saltissa järjestetään jälleen teemallisia illallisia, kuten tryffelijuhla, ja keväällä vierailee uusi kansainvälinen huippukokki. Salt on pieni huone, jossa syntyy suuria ideoita ja jossa ruoka on ennen kaikkea yhteinen kokemus.
