Siirry pääsisältöön

Olutravintolat – listasimme suomen 10 parasta paikkaa

Suomalainen olutravintolakulttuuri on kokenut merkittävän murroksen viimeisen vuosikymmenen aikana. Olutravintolat ovat kehittyneet perinteisistä ” kuppiloista”, joissa korostui lähinnä peruslagerien tarjoilu, kohti monipuolisempia ja elämyksellisempiä ravintolakokemusta. Nykyään suomalaiset olutravintolat tarjoavat laajan valikoiman käsityöläisoluita, paikallisten pienpanimoiden tuotteita sekä laadukasta ja asiantuntevaa palvelua.

Pienpanimoiden nousu on ollut merkittävä tekijä tässä muutoksessa. Viimeisen vuosikymmenen aikana pienpanimot ovat vallanneet tilaa markkinoilla, ja niiden innovatiivisuus on lisännyt kiinnostusta erilaisia oluttyylejä kohtaan. Kysyimme lukijoiltamme, että mistä heidän mielestään löytyy suomen parhaat olutravintolat ja kokosimme niistä listan:

1. Teerenpeli

Teerenpeli on tunnettu käsityöläisoluiden ja siidereiden tarjoilijana, ja sillä on oma panimo. Listalta löytyy raikkaita lagereita, täyteläisiä porttereita ja mausteisia erikoisoluita, usein paikallisella twistillä. Tarjolla on myös pientä purtavaa, kuten tapaksia ja hampurilaisia, jotka sopivat hyvin oluiden seuraksi. Teerenpeli-ravintoloita löytyy mm. Helsingistä, Tampereelta, Turusta, Kuopiosta sekä Lahdesta.

olutravintolat Teerenpeli

2. Konttori

Konttori on perinteikäs olutravintola Tampereella, joka tarjoaa laajan valikoiman niin kotimaisia kuin kansainvälisiä oluita. Valikoima painottuu erityisesti pienpanimo-oluisiin ja klassisiin eurooppalaisiin tyyleihin. Ruoan osalta tarjolla on rentoja pubiherkkuja, kuten nachoja, sandwich-annoksia ja pikkupurtavaa.

3. Kaisla

Kaisla on Helsingin suosittu olutbaari, jonka hana- ja pullovalikoima on yksi kaupungin laajimmista. Tarjolla on kaikenlaisia oluita aina belgioluista IPA-tyyppisiin käsityöläisoluisiin. Ruoan osalta painotus on pieneen naposteltavaan, kuten juustoihin, makkaroihin ja leipiin.

Kaisla

4. Juova Hanahuone

Juova Hanahuone on moderni olutravintola Helsingin keskustassa, joka keskittyy erityisesti tuoreisiin hanaoluisiin, usein vaihtuvilla valikoimilla. Painopiste on suomalaisissa ja pohjoismaisissa käsityöläisoluissa, mutta myös kansainvälisiä helmiä löytyy. Ruoaksi voi nauttia street food -henkisiä annoksia, kuten tacotarjottimia tai napostelulautasia.

5. Pikkulintu

Pikkulintu on Helsinkiläisten olutharrastajien keidas, jossa painotus on harvinaisemmissa ja korkealaatuisissa oluissa, erityisesti vahvoissa belgialaisissa ja viskitynnyrikypsytetyissä tyyleissä. Ravintolassa tarjoillaan myös viskejä. Ruoan osalta tarjolla on pientä purtavaa, kuten leikkeleitä ja juustoja.

6. Plevna

Plevna Tampereella on panimoravintola, joka valmistaa omat oluensa. Tyylilajit vaihtelevat saksalaisista lagereista aina tummiin stouteihin ja erikoisoluisiin. Ruokalistalta löytyy saksalaistyyppisiä annoksia, kuten makkaroita, schnitzeleitä ja panimon omia erikoisuuksia.

olutravintolat plevna

7. Janoinen Lohi

Janoinen Lohi on kalaravintoloista vanhin, vuonna 1992 perustettu maineikas ja lämminhenkinen olutravintola Linnankoskenkadun ja Topeliuksenkadun kulmassa. Ravintolan hanavalikoima käsittää noin 15 oluthanaa, joista noin kolmasosa on kotimaisia, painottuen pääasiassa Mallaskosken Panimon tuotteisiin. Suurin osa valikoimasta, mukaan lukien pullotuotteet, koostuu klassisista tuontioluista, jotka ovat huolella valikoituja erittäin laadukkailta panimoilta. Ravintolan ruokatarjonta keskittyy rentoihin pubiruokiin, kuten herkullisiin toast-annoksiin ja pikkusuolaisiin, jotka täydentävät olutnautintoa täydellisesti.

8. Fat Lizard

Fat Lizard on käsityöläisoluistaan tunnettu ravintola, jolla on oma panimo. Oluissa painottuvat rohkeat maut, kuten IPA:t, stoutit ja hapanoluet. Ruoan suhteen tarjolla on Amerikan henkeen valmistettuja herkkuja, kuten burgereita, pizzoja ja ribs-annoksia. Fat Lizard -ravintoloita löytyy Helsingin keskustasta, Töölöstä sekä Otaniemestä.

olutravintolat fat lizard

9. Bryggeri Brewhouse

Bryggeri on helsinkiläinen panimoravintola, joka tarjoaa paikan päällä pantuja oluita. Tyylilajit vaihtelevat klassisista pilsnereistä moderneihin hapanoluisiin ja stout-tyyppeihin. Ruokalista on skandinaavinen, painottuen laadukkaisiin raaka-aineisiin ja täysiin aterioihin, kuten liha- ja kalaruokiin.

10. Viisi Penniä

Viisi Penniä on Helsinkiöäinen klassikkoravintola, jossa yhdistyy laadukas olut- ja ruokakulttuuri. Hana- ja pullovalikoimassa on runsaasti kotimaisia ja kansainvälisiä pienpanimo-oluita. Ruokaa on tarjolla laajalla skaalalla – erityisesti huolella valmistettuja liha- ja kala-annoksia sekä suolaisia pubiherkkuja.

Lue myös