Siirry pääsisältöön

Nautical – Ahvenanmaan ravintolaklassikko ajan hermolla

Merellinen klassikko Pommernin kainalossa

Maarianhaminan rantaviivan tuntumassa, aivan museolaiva Pommernin kupeessa, sijaitsee arvokkaasti klassikkoravintola Nautical. Merenkulkumuseon yläkerrassa toimiva ravintola on Ahvenanmaan ravintolaskenen selkärankaa: paikka, johon paikalliset suuntaavat juhlimaan ja jonka maisemien äärellä kesävieras unohtaa ajankulun.

Historiaa ja haaveiden täyttymistä

Rakennus, jossa Nautical toimii, valmistui vuonna 1949. Ravintola avattiin museon yläkertaan vuonna 1954, ja sen perusti Ålands Nautical Club, merenkulkijoiden yhdistys. Vielä 1970-luvulla ovista ei päässyt sisään ilman pikkutakkia, mutta nykyisin sisään pääsee jo rennon elegantilla tyylillä. Ravintolan nykyiset omistajat, Adrian Bäckman ja Johan Gröndahl, ovat kasvaneet Maarianhaminassa ja toteuttaneet lapsuudenhaaveensa omasta huippuravintolasta kotisaarellaan.

Ajaton tunnelma ja Savoyn henkäys

Salin tunnelma on poikkeuksellinen. Valkoiset kangasliinat, alkuperäiset 1950-luvun kalusteet ja suuret ikkunat, joista avautuu esteetön näkymä Pommerniin ja merelle, vievät ajatukset ajassa taaksepäin. Tilassa on samaa ajattoman arvokkuuden henkeä kuin Helsingin Savoyssa – mutta meren tuoma rentous tekee ilmapiiristä vielä helpommin lähestyttävämmän.

Saariston makuja ja kunnianhimoinen viinilista

Ruoka Nauticalissa on fine diningia saariston raaka-aineilla. Ahvenanmaalaiset kalat, lihat ja kasvikset nousevat annoksissa pääosaan. Ravintolassa on pöytiintarjoilu myös lounaalla, ja annokset ovat klassisen kauniita ja taidokkaasti valmistettuja. Ahven on vuoden ympäri listalla – syystäkin. Viinilista on ilahduttavan kunnianhimoinen ja jopa yllättävän kohtuuhintainen tähän miljööseen nähden.

Sesongit tuovat rytmin

Vaikka Nautical on ainoa laatuaan Ahvenanmaalla, se kohtaa samoja haasteita kuin monet saariston toimijat: sesonkiluonteisuus. Kuitenkin tarjoilija kertoo meille iloisesti, että syksyllä ja talvella ravintola on hyvin suosittu yritysryhmien keskuudessa. Kesällä taas terassi ja sen yhteydessä toimiva grilliravintola tuovat eloa ja keveämpää ruokaa myös niille, jotka eivät istahda valkoisten pöytäliinojen ääreen.

Paikallisten juhlapöytä ja saaren sielu

Nautical on paikka, jonne lähdetään juhlistamaan. Siellä nautitaan häitä, valmistujaisia ja joulua. Ja vaikka tyyli on vuosien varrella rentoutunut, palvelu on edelleen huippuluokkaa. Jos Savoy on Helsingin ajaton klassikko, Nautical on Ahvenanmaan vastine: paikka, jossa historia, tyyli ja maku yhdistyvät maisemaan, joka avautuu suoraan merelle. Ravintola, joka on pysynyt pystyssä vuosikymmenten ajan, uudistunut ja silti säilyttänyt henkensä.

Kolmen ruokalajin illallinen Nauticalin tapaan

Meidän iltamme Nauticalissa oli kolmen ruokalajin elämys, joka jää mieleen pitkäksi aikaa. Illallinen alkoi keittiön tervehdyksellä, joka nostatti heti odotukset korkealle. Tarjolla oli pieni, täydellisesti valmistettu lohiannos, jossa maistui puhtaat maut ja laadukkaat raaka-aineet. Sen rinnalla nautimme ahvenanmaalaisesta leivästä ja voista – yksinkertaisia, mutta rakkaudella valmistettuja yksityiskohtia.

Alkuun minä valitsin rapu- ja hummeribisquen, jonka kanssa tarjottiin kampasimpukkamousselinea, valkoista parsaa, Arenkha-kaviaaria, sitruunaa, fenkolia ja puikulaperunakripssiä. Maut olivat tarkkaan mietittyjä ja täydellisesti yhteensointuvia.

Valokuvaajani aloitti vatkatulla burratalla, joka oli yhdistetty paahdettuun tomaattiin, niittysuolaheinään, parsaan, brioche-leipään sekä manteliin – viimeisteltynä sitruuna- ja tryffeliemulsiolla. Molempien annosten makumaailmat olivat tasapainossa ja huolellisesti rakennettuja – alkuillasta tuli jo tunne, että olemme hyvissä käsissä.

Pääruoaksi me molemmat valitsimme voissa paistetun ahvenen, joka tarjoiltiin kuohkean rapuveloutén, kesävihannesten, käsin kuorittujen katkarapujen, nokkosten, fenkolin ja mustaleipämurujen kanssa. Ahvenanmaalla on vähän pakko syödä ahvenia – ja hyvä niin. Vaikka tavallisesti valitsen lihaa, tämä annos oli fantastinen.

Jälkiruoaksi jaoimme Suklaa & maitosorbetti -annoksen, jossa oli tummaa suklaamoussea, mutakakkua, suolaista kinuskia, hasselpähkinöitä ja vanhan ajan maitosorbettia. Tarjoilijan sanoin: ”siinä on kaikkea hyvää yhdellä lautasella” – ja niin todella oli.

Nautical on ravintola, joka on yhtä aikaa ajaton ja uudistuva. Sen salit henkivät historiaa, mutta keittiössä eletään tätä päivää – ja tehdään se taidolla. Ilta Nauticalissa on upea elämys, jossa yhdistyvät maut, tunnelma ja palvelu. Täällä huomaa, miten tärkeää on pysähtyä, katsoa Pommernia, nostaa lasi ja antaa hyvän ruoan puhua. Nautical on syy matkustaa Ahvenanmaalle – ja syy palata.

Valokuvat on ottanut Elina Engberg ja jutun on kirjoittanut TopTravelsin Titti

TopTravelsin Titti

Lue myös