Siirry pääsisältöön

Meet the Restaurateur: Kristjan Peäske

Kristjan Peäske matka ravintolamaailmaan ei alkanut valkoisista pöytäliinoista tai fiineistä keittiöistä – vaan maaseudun keittiönpöydästä, jossa syötiin hyvin vain juhlapäivinä. ”Kun perhe kokoontui yhteen, ruoka oli runsasta ja tunnelma lämmin. Se tunne jäi minuun – se, että ruokailu on ennen kaikkea yhteys ihmisten välillä.”

Unelmana olla joulupukki

Kolmivuotiaana Kristjan halusi ryhtyä joulupukiksi – ilahduttaminen on siis ollut mukana alusta asti. Ravintola-ala tuli kuvioihin opiskelujen ja harjoittelujen kautta, ja jo ensimmäinen työpaikka viiden tähden hotellin uima-allasbaarissa opetti elintärkeän asian: aidolla palvelulla voi muuttaa koko kokemuksen. ”Siellä minulla oli nuori esimies, joka teki altaasta hotellin arvostetuimman osaston. Siinä näkyi intohimo ja sydän – ja siitä syttyi liekki, joka palaa edelleen.”

Kristjanin intohimo viineihin kasvoi toden teolla Pädasten kartanossa Muhun saarella. Siellä hän halusi vain ymmärtää vieraita paremmin, mutta uteliaisuus vei pidemmälle. Lopulta hän kilpaili sekä Virossa että kansainvälisesti – ja voitti jopa Suomen avoimen sommelier-mestaruuden 15 vuotta sitten.

Viinilista, joka kertoo tarinaa

Nykyään Kristjan pyörittää neljää ravintolaa Tallinnassa – jokaisessa on oma identiteettinsä, mutta yksi filosofia yhdistää: viini ei ole vain juoma, vaan osa kokemusta. ”Hyvä viinilista ei ole laaja, vaan fiksu. Se kertoo tarinoita. Se tukee ruokaa, avaa ovia ja luo hetkiä.”

Hän puhuu suurella intohimolla myös alkoholittomien juomien noususta. ”Rakastan sitä, että tarjonta on nykyään näin monipuolista – sparkling tea, kotimaiset alkoholittomat cocktailit… Tärkeintä on ajatus ja tunne, ei promillet.”

Ihmiset ensin – aina

Kristjanin ydinajatus on selkeä: ihmiset ensin. Se koskee niin tiimiä kuin asiakkaita. ”Kun tiimi voi hyvin, sen tuntee jokainen asiakas. Palvelu on tunnetta. Me emme halua vakuuttaa, vaan koskettaa.”

Sama ajattelu ulottuu kestävyyteen ja vastuullisuuteen. Kaikki Kristjanin ravintolat ovat Green Key -sertifioituja, käytössä on vain eettisesti hankitut raaka-aineet – ja esimerkiksi tonnikala on jätetty kokonaan pois valikoimasta. ”Valinnat merkitsevät. Emme halua tukea sellaista, mikä ei ole kestävää – ja uskomme, että asiakkaat arvostavat sitä yhä enemmän.”

Tulevaisuus – rennompaa fine diningia, enemmän tunnetta

Kristjan uskoo, että fine dining on muuttumassa. ”Fine dining ei ole enää valkoisia pöytäliinoja ja jäykkiä eleitä. Se on tarinoita, aitoutta, ja ihmisiä. Laatu ei katoa, mutta tunnelma kevenee. 

Hänen vinkkinsä nuorille ravintola-alan osaajille kiteytyy kauniisti: ”Ole aito. Tutki maailmaa, mutta pysy uskollisena itsellesi. Tämä ala ei ole egoa varten – se on jakamista varten. Tee töitä, ole utelias ja kasva jatkuvasti.”

Kristjan Peäsken ravintolat tallinnassa

Lore Bistroo
Välimerellinen bistro ja viinibaari Noblessnerin satamassa. Yhteisöllistä ruokaa, lämminhenkistä palvelua ja upea sijainti.

Lee Brasserie
Modernia virolaista keittiötä keskellä vanhaa Tallinnaa. Tunnettu paikallisista raaka-aineista ja harkituista makupareista. 

Uma
Tunnelmallinen, elegantti ravintola, jossa yhdistyvät klassinen keittiö ja luova viinifilosofia. Intiimiä tunnelmaa ja rohkeita makuja.

Lessner Bar

Rennon tyylikäs cocktailbaari Tallinnan Peetrinrannassa, jossa huippudrinkit, rohkeat pikkuruoat ja merenrantaterassi kohtaavat. 

Tutustu lisää: www.lorebistroo.ee | www.leerestoran.ee | www.umaresto.ee www.lessner.ee

Lue myös