Siirry pääsisältöön

Kotka-Haminan ja Loviisan seutu: Alueelliset tavoitteet siivittävät yrityksiä vastuullisuuteen

– Koronavuodet eivät olleet pelkästään negatiivisia Kotka-Haminan ja Loviisan seudun matkailulle, toteaa kestävän matkailun asiantuntija Anniina Merilinna Visit Kotka-Haminasta.

– Alueemme hyötyi suuresti kotimaanmatkailun uudesta noususta. Yritysten vähentäessä dramaattisesti matkailuun käyttämiään varoja painopiste siirtyi yksityishenkilöiden matkailuun, ja moni yrittäjä käytti muutoksen hyväkseen kehittämällä palveluitaan. Toimintatapoja muutettiin, prosesseja kehitettiin. Tänä päivänä matkailijamäärät ovat jo lähellä koronaa edeltävää tasoa, toteaa Merilinna.

Suuri yleisö on löytänyt itärannikon. Meillä onkin paljon tarjottavaa: upeaa meriluontoa aktiviteetteineen, Kymijoen monet mahdollisuudet sekä runsaasti omaleimaista kulttuurihistoriaa.

Opastusta ja tukea kädestä pitäen

Visit Kotka-Hamina on alueellinen organisaatio, joka kannustaa ja tukee alueen matkailutoimijoita kehittämään toimintaansa myös vastuullisuuskysymyksissä. Organisaatio on mukana VisitFinlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmassa ja tavoittelee alueellista STF-merkkiä.

– Kuluttajien tottumukset ovat muuttuneet, ja on kaikkien etu, että yritykset vastaavat näihin odotuksiin. Opastuksemme tavoittaa kattavasti alueen yrittäjät ja kunnat. Kyse on koko alueen hyvinvoinnista.

– Keinoina  meillä ovat mm. neuvonta, koulutus ja kaikenlainen tuki. Olemme mm. opastaneet yrityksiä kädestä pitäen matkailualan sertifikaattihakemusten teossa. Olemme kyenneet jakamaan myös jonkin verran taloudellista tukea yrityksille projekteihin, jotka edistävät vastuullista liiketoimintaa.

– Vastuulliseen toimintaan siirtyminen kiinnostaa, mutta erityisesti pieniltä yrityksiltä puuttuu usein tarvittavat resurssit, aika tai osaaminen. Tunnit kuluvat jokapäiväisen toiminnan pyörittämiseen. Tilanne helpottuu, kun taakkaa on voinut jakaa meidän kanssamme.

– Verkostomme on tällä hetkellä laaja, ja toisinaan jossain yrityksessä hyväksi havaittu käytäntö voidaan jopa sellaisenaan siirtää toiseen yritykseen – näin säästetään aikaa ja vaivaa, kun ei keksitä pyörää uudelleen, toteaa Merilinna.

Erämys-Keisarin Kosket: elämyksiä Kymijoen kuohuissa

Kaakkois-Suomessa moni matkailualan aktiviteetti liittyy kuohuvaan Kymijokeen. Erämys-Keisarin Kosket Oy tarjoaa monia jännittäviä tai rauhallisempia tapoja tutustua Kymijokeen ja sen suistoon. On koskenlaskua, lempeämpiä jokiristeilyjä kumiveneellä, ja majoitus järjestyy Kultaanrannan koskitilalle rakennetuissa, nykyaikaisissa lomamökeissä.

Erämys Keisarin Kosket. Kuva: Joonas Linkola / Cursor Oy.

– Ennen pandemiavuosia tilauskantamme rakentui lähes kokonaan yritysten tyhy- ja suunnittelupäivien ja muiden yritystilaisuuksien varaan. Käytimme koronakauden rakentamalla uusia majoitustiloja ja suuntasimme myyntiä enemmän yksityissektorille, toteaa yrittäjä Sauli Orimus.

– Vastuullisuus on ollut toimintamme kivijalka alusta asti. Toimimme niin lähellä luontoa, että näiden asioiden on oltava kunnossa. Myös asiakkaamme edellyttävät tätä meiltä. Siksi oli luonnollista hakea myös Good Travel Seal -sertifikaattia.

Visit Kotka-Hamina tuli tueksi hakuprosessissa.

– Prosessin myötä jo ennestään hyvät toimintatapamme tulivat näkyviksi ja saimme vahvistusta sille, että olimme oikealla tiellä, toteaa Orimus.

Myös sosiaalinen vastuu koetaan tärkeäksi. Orimuksen mukaan esimerkiksi hyvä ilmapiiri työntekijöiden kesken säteilee myös asiakkaisiin.

– Siihen päästään pitämällä huolta työntekijöiden oikeuksista ja siitä, että työilmapiiri ja puitteet työntekoon ovat kunnossa. Sekä ympäristö- että sosiaalisesta vastuusta on tullut eräs matkailuyrittäjyyden perusasioita. Maailma on siltä osin kehittynyt suotuisaan suuntaan.

Vastuullista lomailua Santalahden rennoissa puitteissa

Kotkan Mussalossa sijaitsevan Santalahti Resortin operatiivinen johtaja Samuli Kansa on samoilla linjoilla Orimuksen kanssa.

– Tiesimme jo ennen sertifikaatin hakemista, että toimimme monessa asiassa oikein, mutta halusimme näyttää sen myös ulospäin.

Hakuprosessi oli Kansan mukaan vastuullisen työn ohella hieman työläs, mutta siitä kuitenkin selvittiin omin voimin.

– GreenKey-sertifikaatissa on se etu, että siinä katsotaan myös tulevaisuuteen. Ohjelmaan on sisäänrakennettu myös kehitystyö: kohteet määritellään etukäteen ja niiden edistymistä seurataan.

Samuli Kansa, Santalahti Resortin operatiivinen johtaja.

Santalahti Resort käsittää monentasoisia majoitustiloja ylellisistä kohteista rantamökkeihin. Uutuutena ovat lasiseinäiset luksusvillat, joista aukeaa upea näköala merelliseen luontoon. Alueella toimii myös viiden tähden leirintäalue, laadukas bistro, rentouttava luontokylpylä saunamaailmoineen sekä monia eri liikuntamahdollisuuksia luonnon ystävälle.

– Matkailualalla asenne on tärkeä menestystekijä, ja se pysyy kunnossa kun työntekijöiden edut pidetään ajan tasalla, vakuuttaa Kansa.

– Työtovereiden kunnioituksella, toistemme työn arvostuksella ja avoimuudella kaikessa toiminnassa päästään pitkälle. Pidän tätä sosiaalista vastuuta yhtä lailla itsestäänselvänä kuin ympäristövastuutakin.

Santalahdessa on kymmenen ympärivuotista työntekijää, mutta sesonkiaikaan lukumäärä nousee neljäänkymmeneen. Aiemmin vain kesäaikaan avoinna ollut bistro on nyt auki ympäri vuoden.

– Vastuuajattelu alkaa olla jo vakio alallamme. Osa matkatoimistoista ei ota edes myyntiin palveluita tai kohteita, jotka eivät toimi vastuullisesti. Ja esimerkiksi julkisella sektorilla on omat hankintakriteerinsä, joihin yhä useammin sisältyy myös vastuullisuuden vaatimus, kertoo Kansa.

Teksti: Kaisa Mäntyranta | Pääkuva: Krista Ylinen / Cursor Oy

www.visitkotkahamina.fi

Lue myös