Siirry pääsisältöön

Georgialaisen keittiön uusi ääni Suomessa – Lika Mamukashvilin ravintola tuo esiin maan todelliset mau

Georgialainen ruoka ja viini ovat nousussa maailmalla, mutta Suomessa ne ovat vielä monelle melko tuntemattomia. Ravintoloitsija Lika Mamukashvili halusi muuttaa tilanteen – ja perusti Winest ravintolan, joka esittelee Georgian ruokakulttuurin koko kirjon, syvemmin ja aidommin kuin koskaan aiemmin.

Kun muutin Suomeen, huomasin heti, miten vaikeaa oli löytää georgialaista viiniä. Tarjonta oli todella suppea, eikä ruokakulttuuriakaan juuri tunnettu, Mamukashvili kertoo. Georgialainen ruoka ei ole vain grillattua lihaa – meillä on uskomattoman herkullisia kasvis- ja vegaaniruokia sekä ainutlaatuisia alueellisia erikoisuuksia vuoristoseuduilta.

Tästä oivalluksesta syntyi idea ravintolasta, jossa tarjolla on sekä monipuolisia alku- ja pääruokia että perinteisiä leivonnaisia eri puolilta Georgiaa. Erityinen painopiste on viineissä – juuri niissä, jotka tekivät Mamukashviliin aikoinaan lähtemättömän vaikutuksen.

Me teemme yhteistyötä pienten, perheomisteisten viinitilojen kanssa. Jokaisen viinintekijän tunnen henkilökohtaisesti, hän sanoo ylpeänä. Heidän intohimonsa on käsinkosketeltavaa – he tekevät viinejä rakkaudesta, ei teollisesti. Siksi haluan jakaa heidän työnsä suomalaisten kanssa.

Ravintolan nimi viittaa georgialaiseen sanontaan: ”winest wines” – viinillisimmät viinit. Viinimaisteluissa georgialaiset viinit tunnistetaan usein heti niiden persoonallisen maun ansiosta.

winest helsingissä georgialainen ravintola

Annoksia, jotka kertovat tarinoita eri puolilta Georgiaa

Mamukashvilin ravintolan menu rakentuu alueellisten makujen ja perinteiden ympärille. Monet annokset ovat harvinaisuuksia, joita ei helposti löydy edes Georgian ulkopuolella. Mukana on myös omia suosikkeja:

Adjika-salaatti on ihanan raikas ja tulinen alkuun. Khinkali tarjoillaan meillä pavulla ja korianterikastikkeella – se on täysin kasvisversio, mutta todella täyteläinen. Adjaruli saa meillä lisäpotkua vihreästä adjikasta, ja Chakondrili Tashmijabit – pitkään punaviinissä haudutettu naudanliha – on kunnon lohturuoka. Ja kanaruoka mustikkakastikkeessa on oma keksintömme, jota asiakkaat rakastavat.

Winest keittiön sydän – glasiologi, joka löysi intohimonsa kattiloista

Keittiön puolella häärää Likan puoliso, jolla on varsin poikkeuksellinen tausta: hän on tohtori jää- ja ilmastotieteessä.

Hänen intohimonsa on aina ollut ruoanlaitto. Vaikka olisi -20 astetta pakkasta, hän saapuu pyörällä ravintolaan. Hän tuo perinteisiin ruokiin luovaa otetta, ja yhdessä haemme jatkuvasti inspiraatiota uusista mauista ja ideoista.

Pariskunta on tunnettu myös intohimoisesta matkustamisesta, mikä näkyy rohkeassa maustamisessa ja tavassa tulkita klassisia reseptejä modernilla tavalla – kuitenkaan unohtamatta perinteitä.

winest helsingissä georgialainen ravintola

Viiniä, tarinoita ja sydämellä tehtyä ruokaa

Mamukashvilille ravintola ei ole vain liiketoimintaa – se on kulttuuriteko. Hänen mukaansa ruoka ja viini ovat parhaita keinoja ymmärtää kansaa, sen historiaa ja arvoja.

Georgiassa viini on osa elämää. Se on juhlaa, surua, arkea ja perinnettä. Siksi halusin luoda ravintolan, joka ei vain tarjoa ruokaa – vaan kertoo tarinoita. Jokaisessa annoksessa, jokaisessa lasissa viiniä on pala Georgiaa.

Jos olet kiinnostunut autenttisista makuelämyksistä ja uudenlaisista viinikokemuksista, Mamukashvilin ravintola on ehdottomasti tutustumisen arvoinen – ei vain ruoan vuoksi, vaan myös siksi, että siellä sinut otetaan vastaan kuin perheenjäsen.

Lue myös