Finnjävel Aistit-viikko yhdistää taiteen ja ruoan
Alkupalaksi taidetta ja pääruoaksi lisää taidetta upean Finnjävelin neljän ruokalajin illallisen siivittämänä. Tästä koostuu Finnjävelin aistit-konsepti.
Ilta alkaa Helsingin Taidehallin kevään Epävarmat tilat- näyttelyllä, jossa nautitaan myös alkumaljat. Näyttelyn jälkeen palataan Finnjävel Saliin, jossa elämykset jatkuvat ruoan, juoman ja taiteen merkeissä. Keittiömestarin Mikael von Lüdersin suunnitteleman neljän ruokalajin illallista siivittää luontokuvaaja Riku Karjalaisen upeat kuvataideteokset sekä audiovisuaaliseen taiteeseen erikoistuneen Jukka Lusuan äänimaailma. Kokonaisuus on saanut nimekseen Finnjävel Aistit, jonka voi kokea ainoastaan yhden viikon ajan 14-19.3.2022.
Makuaistia stimuloiva menu
Illallinen koostuu viidestä ruokalajista, jossa keittiömestarin mukaan matkataan talvisilta kalaretkiltä Lapin erämaihin ja lapsuuden pulkkamäkeen.
Ensimmäisenä elämyksenä tarjoillaan keittiön yllätys. Toisena vuorossa on Talviverkoilla-niminen lepuskasta ja kalalajitelmasta koostuva annos. Ravintolapäällikkö Jani Turkkila kertoo lepuskan olevan perunarieska, joka on ikään kuin suomalainen vastine blineille, mutta kevyempi. Finnjävelillä on vuosittain bliniviikkojen sijasta lepuskaviikot, joita tänä vuonna tammikuun sulun takia pidennetty, joten lepuskoista pääsee nauttimaan Finnjävelissä aina 26.3. saakka.
Kolmantena ruokalajina pöytään tuodaan Linnunlento-niminen annos. Linnunlennossa on linnunmaksavaahtoa, mustaherukkaa ja rapeaa leipää.
Pääruokana tarjoillaan lihaa syöville Lapin taikaa- niminen annos, joka koostuu paahdetusta poronpaistista Sallasta, selleristä ja paistinliemestä. Punaisesta lihasta kieltäytyville tarjoillaan omasta savustimesta taivaallista lohta.
Viimeisen annoksen matkassa lähdetään kirjaimellisesti Pulkkamäkeen. Pullavanukkaasta ja vadelmasta koostuva upeus toden totta maistuu, ja tuoksuu pulkkamäelle.
Kahvin kanssa saadaan maistaa upeita käsintehtyjä Artic Blue Gin praliineja
Aistit-illallisen hinta on 114€/hlö sisältäen alkoholittoman alkumaljan, Aistit-illallismenun taidekokemuksineen sekä vierailun Taidehallin Epävarmat tilat-näyttelyssä.
Varaa paikkasi täältä.
Kuvat: Elina Engberg & Finnjävel
Finnjävel Sali ja Salonki
Ravintola Finnjävelissä on kaksi puolta, hienostunut Salonki sekä hienostelematon Sali.
Salonki – omaleimainen tulkinta suomalaisesta fine diningista
Salongissa sukelletaan syvälle suomalaisuuteen, esitellään omaleimainen tulkinta suomalaisesta fine diningista ja ennen kaikkea tehdään suomalaisesta perinneruoasta salonkikelpoista. Intiimi Salonki kätkee oviensa taakse normaalitilanteessa 30 asiakaspaikkaa.
Annoksissa leikitellään mauilla, tuoksuilla ja ulkonäöllä: maku ja tuoksu saattavat johdatella ruokailijan lapsuutensa rakkaiden makumuistojen äärelle, mutta annoksen esillepano ja tekstuuri eivät jätä tulkinnanvaraa siitä, että edessä on huippukokkien taidonnäyte. Juomapuoleen on panostettu samalla mitalla ja sommelierin kekseliäisyyttä punnitaan, kun lasiin halutaan kaataa sopiva viini asteen verran paremmalle lihapiirakalle.
Salongin kasuaalimpi sisar – Sali
Salongin kasuaalimpi sisar luottaa rehtiin, suurella sydämellä tehtyyn ruokaan ja suomalaisiin klassikoihin. Sali muistuttaakin tyyliltään enemmän vanhaa Etelärannan Finnjäveliä.
Annoksissa on selkeästi tunnistettavia muotoja, mutta tulkinnat eivät kuitenkaan ole tylsän tavallisia, sillä esimerkiksi karjalanpaisti tarjoillaan rullana. Normaalitilanteessa Salissa tarjoillaan illallisen lisäksi lounasta, joka on saanut osakseen suurta suosiota alusta asti. Inspiraatiota on haettu kouluruoista ja nostalgiset tilliliha, kalapuikot ja kanaviillokki vetävät alueen lounastajia ja Taidehallin vierailijoita puoleensa.
Finnjävel syntyi kahden huippukokin ja ravintoloitsijan Tommi Tuomisen ja Henri Alenin ideasta vuonna 2016. Sen piti olla Tuomisen ja Alenin kahden vuoden projekti, mutta suurta huomiota ja suosiota nauttinut ravintola avattiin uudelleen Taidehallin kupeessa reilun puolen vuoden tauon jälkeen.
Michelin-tähti suomalaisesta ruoasta
Finnjävel Salonki sai vuonna 2021 Michelin-tähden. Se on ainoa Michelin-tähdellä palkittu suomalaiseen ruokaan erikoistunut ravintola sekä ainoa suomalainen ja ensimmäinen Pohjoismainen ravintola, joka on saanut Michelin-tunnustuksen myös parhaasta palvelusta. Lisäksi konseptin takana oleva Tommi Tuominen on ainoa kahta tähtiravintolaa Suomessa luotsaava keittiömestari. Tuomisen perustama Demo nousi Guide Michelin -oppaaseen jo vuonna 2007 ja on siten pitänyt tähtensä pidempään kuin mikään muu ravintola Suomessa.
Lue myös:
Finnjävelissä suomalainen ruoka nousee uudelle tasolle
Ravintola Finnjävel tekee comebackin kansainvälisesti palkitun kokin johdolla