Abba haluaa suojella maailman kalakantoja – tonnikaloilla, silleillä, makrillilla ja kalatahnoilla MSC-merkki
- Sininen kalamerkki on todiste siitä, että Abban tuotteissa käytetty kala on eettisesti ja ekologisesti kestävä valinta. Ostamme kestävästi kalastettua kalaa voidaksemme varmistaa, että kaloja riittää tulevillekin sukupolville.
Sininen ympäristömerkki Abban tuotteessa kertoo vastuullisesta kalastuksesta ja jäljitettävyydestä
– Sininen kalamerkki on todiste siitä, että Abban tuotteissa käytetty kala on eettisesti ja ekologisesti kestävä valinta. Ostamme kestävästi kalastettua kalaa voidaksemme varmistaa, että kaloja riittää tulevillekin sukupolville. MSC-merkintä esimerkiksi tonnikalatölkissä kertoo kuluttajalle vastuullisuudesta, joka on monelle osa laatua, Orkla Suomen tuoteryhmäpäällikkö Lotten Lundén kertoo.
MSC-kirjainyhdistelmän takana on Marine Stewardship Council, joka on sitoutumaton, voittoa tavoittelematon organisaatio. Sen tavoitteena on huolehtia maailman luonnonkaloista estämällä liikakalastus ja suojelemalla meriekosysteemejä.
Sertifikaatti suojelee sekä luontoa että ihmisiä
Kestävä kalastus tarkoittaa montaa hyvää juttua. Kun sertifioitua kalaa pyydetään, kalastusyritys varmistaa, että mereen jää kalastuksen jälkeenkin tarpeeksi kalaa.
-Mikä on hyväksi merelle, on hyväksi myös ihmisille. Liikalastus on haitallista sekä luonnolle että yrityksille. Jos kalastetaan liikaa, kalakannat pienenevät, eikä pitkän päälle jäisi enää kalastettavaa, Lundén toteaa.
Sertifioinnilla varmistetaan myös, että kalastuksella ei häiritä toisia eläinlajeja eikä niiden elinympäristöä vahingoiteta. Lisäksi MSC-merkintä takaa, että kalastuksesta riippuvaisten ihmisten elinkeino säilyy.
Kalan alkuperän voi selvittää mereen saakka
-Sertifioidun kalan matka merestä lautaselle on täysin läpinäkyvä. Esimerkiksi tölkissä olevan tonnikalan alkuperä voidaan jäljittää aivan alkulähteille asti: kalasta tiedetään pyyntipäivä, merialue ja jopa laivan ja sen kapteenin nimi. Sertifioitu kala ja äyriäiset pidetään erillään sertifioimattomasta saaliista aina merestä lautaselle asti, Lundén toteaa.
MSC-merkki ei ole itsestäänselvyys, sillä MSC-sertifioitujen kalastusyritysten tulee noudattaa lakeja ja jatkuvasti sopeutua ympäristön muutoksiin. Sertifikaatti uusitaan viiden vuoden välein ja yritykset auditoidaan joka vuosi. – Lisäksi yrityksiltä vaaditaan toiminnan jatkuvaa kehittämistä. Näin pidetään huolta siitä, että yritykset täyttävät sertifikaatin vaatimukset jatkuvasti, eikä kyseessä ole tilapäinen ryhtiliike, Lundén valottaa.
Yli viisi miljoonaa vastuullista Abba-kalatuotetta vuodessa
Sertifioidun kalan käyttäminen on yrityksille vapaaehtoista. Se, että Abba on siirtynyt MSC-sertifioituun kalaan, on merkittävä uudistus, sillä Abba on Suomen suosituimpia kalatuotemerkkejä. Abba myy vuosittain noin 1,6 miljoonaa sillitölkkiä, kolme miljoonaa tonnikalatölkkiä ja lähes 400 000 kalatahnatuubia. Abban laajassa valikoimassa on kalatuotteita kaikenlaisiin eri tarpeisiin. Herkullisia reseptejä ja käyttövinkkejä niin aloitteleville kuin kokeneille sillin ystäville löytyy abba.fi sivustolta.
NIZZANSALAATTI
30 min. 6 annosta
Nizzansalaatti on ruokaisa salaatti sellaisenaan nautittuna. Voit tarjoilla Nizzansalaatin myös paistetun kalan lisukkeena.
- 1 prk Abba Tonnikalaa vedessä
- 10 palaa Abba Ranskalainen Sipulisilliä
- 4 kpl vihreää parsaa kuorittuna
- 4 kpl kananmunaa keitettynä (7-8 min)
- 400 g perunaa keitettynä ja viipaleiksi pilkottuna
- 10 kpl kirsikkatomaattia puolitettuna
- 200 g vihreää papua ryöpättynä ja paloiteltuna
- 10 kpl vihreitä oliiveja
- 10 kpl mustia oliiveja
- 1 kpl punasipuli ohuina renkaina
- 1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
- 2 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
KASTIKE
- 1 dl oliiviöljyä
- 0,5 dl punaviinietikkaa tai sitruunamehua
- 1 rkl Dijon-sinappia
- 1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- basilikaa viimeistelyyn
Valmistusohje
- Ryöppää parsat suolatussa kiehuvassa vedessä noin 2 minuuttia ja jäähdytä kylmässä vedessä.
- Kuori keitetyt sekä jäähdytetyt kananmunat ja leikkaa ne neljään lohkoon.
- Sekoita varovasti kaikki aineet paitsi tonnikala keskenään. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Kaada sekoitettu salaatti tarjoilukulhoon ja pirskottele päälle maustunut kastike. Anna kastikkeen imeytyä hetki salaattiin ja tarkista maku.
- Murusta tonnikala lopuksi salaatin päälle ja viimeistele tuoreella basilikalla.