Villikala on lähiruokaa parhaimmillaan. Nappaa talteen maukkaat reseptit!
Syksy on hyvä aika kokeilla uusia villikalareseptejä.
Elokuun viimeisenä lauantaina vietettävä luonnon oma juhlapäivä kannustaa nauttimaan yhdessä luonnosta ja luonnon antimista. Mainio tapa juhlistaa luonnon päivää on valmistaa ruoaksi kotimaista, kestävästi pyydettyä villikalaa.
Kalastus hoitaa vesistöjä
Kala sopii Suomen luonnon päivänä lautaselle monesta syystä. Ihmisen toiminnasta johtuva vesistöjen rehevöityminen on etenkin Itämerellä vakava ongelma, mutta on yksi tehokkaaksi todettu tapa poistaa vesistä rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita on kalastus.
Kalaan sitoutuu ravinteita kuten typpeä ja fosforia, koska se tarvitsee niitä kasvaakseen. Kun kala kalastetaan, saaliin mukana ravinteet poistuvat vesistöistä. Kalastus onkin maailman vanhinta ympäristönhoitoa.
Villikalaa lautaselle!
Syksy on hyvä aika kokeilla uusia villikalareseptejä. Elokuussa pannulle saadaan ahventa, syyskuussa siikaa. Syys-lokakuussa alkaa silakka-aika, joka huipentuu ympäri Suomea vietettäviin silakkamarkkinoihin. Kalalajia ja reseptiä vaihdellen voi vaikka koko viikon ruokalistan rakentaa kotimaisen villikalan ympärille. Kokeile alla olevia reseptejä tai hae lisää inspiraatiota osoitteesta https://www.prokala.fi/reseptit/
PINAATTIKEITTOA JA PAISTETTUJA AHVENIA
Paista ahvenfileet erikseen keiton päälle, niin ne pysyvät koossa, eivätkä hajoa keiton joukkoon. Halutessasi voit korvata pinaatin tuoreella lehtikaalilla, ja soseuttaa keiton ennen suurustamista sauvasekoittimella tasaiseksi.
4 annosta:
- 1 l kevytmaitoa
- 200 g pinaattia, pakaste
- 1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 1 tl jauhettua tai raastettua muskottipähkinää
- 1/2 tl jauhettua valkopippuria
- 4 rkl maissitärkkelysjauhoja
Paistetut ahvenet
- 300 g ahvenfileitä
- 1/2 tl suola
- 2 rkl voita tai öljyä
Lisäksi
- 1 prk (200 g) raejuustoa
- 1/2 dl hienonnettua tilliä
Mittaa pinnoitettuun kattilaan 9 dl maitoa. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon pinaattikuutiot, suola, sokeri, muskottipähkinä ja valkopippuri. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 10 minuuttia.
Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 1 dl maitoa. Kaada seos ohuena nauhana pinaattikeiton joukkoon. Kiehauta ja keitä pari minuuttia, kunnes keitto sakenee. Pidä keitto lämpimänä.
Mausta ahvenfileet suolalla. Sulata voi paistinpannulla. Paista ahvenfileitä pannulla 2–3 minuuttia molemmin puolin fileiden koosta riippuen, kunnes fileet ovat paistuneet kauniin ruskeiksi.
Annostele keittoa keittolautasille. Nosta päälle raejuustoa, ahvenfileitä ja hienonnettua tilliä.
SAVUSIIKAMUNAKAS
Varaa kaikki ainekset valmiiksi kunnon tv-show’n tapaan. Jos käytössäsi on uuni ja uuninkestävä paistinpannu, viimeistele munakas uunin grillivastuksen alla italialaiseen frittata-tyyliin: se on lopputuloksen kannalta merkittävä temppu.
4 annosta:
- 6 kananmunaa
- 1 dl kuohukermaa
- 1 tl suolaa
- rypsiöljyä paistamiseen
- 300 g kypsää savusiikaa (tai muuta savuisaa kalaa) isoina lohkoina
- 3 kypsää perunaa pilkottuna
- 100 g babypinaattia
- puolikas puntti ryöpättyä vihreää parsaa
- kantarelleja tai osterivinokkaita paistettuna
- kourallinen yrttejä
- 1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
- 0,5 rkl valkoviinietikkaa
- suolaa ja mustapippuria myllystä
Sekoita munat, kuohukerma ja suola sauvasekoittimella.
Kuumenna paistinpannu ja lisää öljyä. Kaada munakasmassa pannulle. Riko hyytyvä munaseos muutamasta kohdasta ja lisää päälle tasaiseksi kerrokseksi savusiika, perunat, babypinaatti, pilkotut parsat ja paistetut sienet ja tuikkaa paistinpannu uunin grillivastuksen alle. Paahda hetken niin että pinta ruskistuu hieman.
Lähde: Pro Kala