Siirry pääsisältöön

Rivolin raaka-aineista suurin osa tuodaan suoraan poskipusujen maasta

Ravintola Rivolin 60-luvulla perustanut Ragni Rissanen oli sekä innostunut että kauhuissaan kuullessaan lastenlastensa Jesse ja Jenni Jokilahden suunnitelmista laittaa koko menu uusiksi. 

Eletään vuotta 1962. Kahviloitsija Ragni Rissanen huomaa Helsingin ravintolatarjonnassa ranskalaisen kalaravintolan kokoisen aukon. Kamppiin avattava ravintola saa nimekseen Rivoli, Pariisin keskustan rue de Rivoli -kadun mukaan. 

– Ranskalaisuus on alusta asti ollut voimakas osa ideaa, mutta vähitellen menyyseen tarttui matkamuistona maailmalta paljon muitakin elementtejä, Rissasen lapsenlapsi, ravintoloitsija Jesse Jokilahti sanoo. 

Viime elokuussa Rivolin tuoreet omistajat, sisarukset Jesse ja Jenni Jokilahti tulivat siihen tulokseen, että vanha, isoäidin aikainen menu olisi yhdenmukaistettava. 

– Halusimme palata juurillemme. Helsingissä ei ollut vahvasti ranskalaista ravintolaa, joten sille oli tilausta. Lisäksi henkilökunnaltamme löytyy tietotaitoa ranskalaisesta keittiöstä 60-luvulta asti, ja mikä tärkeintä: rakastamme itsekin kaikki täkäläistä ruokaa. 

Keittiömestarin ja Jesse Jokilahden yhdessä suunnittelema menu on otettu loistavasti vastaan asiakkaiden keskuudessa. Eikä Ragni Rissanenkaan ole enää kauhistellut nuoremman sukupolven uusia tuulia. 

Ruusunhohteista charmia ja poskipusuja

Uudessa menussa kala ei enää näyttele pääosaa, vaikka sitäkin listalta löytyy muun muassa harvinaisen merianturan muodossa. Pääpaino menussa on ranskalaisuudessa – suurin osa erikoisemmista raaka-aineista tuodaan suoraan poskipusujen maasta. Yksi näistä erikoisuuksista on Bressen kana.

– Bressen alueella kasvatettavan kanan kehutaan olevan yksi maailman parhaista, ja yksi maailman onnellisimmista. Sen tuottajat ovat hyvin tarkkaan valittuja, sillä tuotanto kattaa vain noin 0,1 % koko Ranskan kanatuotannosta. 

Bressen kana löytyy listalta isojen annosten kohdalta, ei pääruokien. Uudistetussa menussa ei ole enää tarkkaa jakoa alku- ja pääruokien välillä. Ainoastaan annoskoot ovat erilaiset. 

– Haluamme edesauttaa yhdessä syömisen elämystä. Pöytäseurue voi ottaa useamman pienen annoksen maistelumenun tai jakaa isoja annoksia keskenään.

Rivoli on halunnut myös panostaa annostensa näyttävyyteen modernisti, sillä Jessen mukaan annoksen ulkonäkö on puolikas elämystä. Vaikka elementtejä ei edelleenkään asetella lautaselle pinseteillä, huokuvat Rivolin annokset ruusunhohteista charmia. 

www.rivolirestaurants.fi 

Teksti: Elina Viitanen

Lue myös