Siirry pääsisältöön

Finlandia Caviar on Helsingin salainen kaviaarihelmi

Helsingin Etelärannan kulmalla sijaitsee ravintola ja herkkupuoti, josta monikaan paikallinen ei ole vielä kuullut, vaikka se on noussut kansainvälisten matkailijoiden suosituksi pysähdyspaikaksi. Finlandia Caviar on 16-paikkainen intiimi ravintola ja pieni erikoismyymälä, jonka omistajat Valeria Hirvonen ja Kirill Siren ovat rakentaneet kaviaarin ystävien ja uteliaiden kulinaristien kohtaamispaikaksi.

Kauppatorin laidalla toimiva Finlandia Caviar keskittyy kolmeen raaka-aineeseen: kaviaariin, osteriin ja tryffeliin. Asiakas voi syödä paikan päällä, ostaa tuotteita mukaan tai tilata herkkuja kotiin kylmäkuljetuksessa. Yritys toimittaa kaviaaria, ostereita ja tuoretta tryffeliä kaikkialle Suomeen.

Viljeltyä kaviaaria Euroopasta ja Suomesta

Kaviaari mielletään usein harvinaiseksi luonnonvaraiseksi ylellisyystuotteeksi, mutta suurin osa maailman kaviaarista on ollut viljeltyä jo vuosikymmenten ajan. Viljely on mahdollista säädellyissä olosuhteissa ilman uhkaa luonnonkannoille, ja sen ansiosta laatu on tasaista.

Finlandia Caviarin valikoimassa on kaviaaria eri puolilta Eurooppaa sekä suomalaista kaviaaria Varkaudesta. Kotimainen vaihtoehto tuotetaan siperiansammesta, jota kasvatetaan puhtaissa vesissä valvotuissa olosuhteissa.

Kaviaarilajeja on maailmassa toistakymmentä, ja niiden hinnat vaihtelevat voimakkaasti. Arvostetuin on beluga, joka saadaan sampilajista, joka saavuttaa pyyntikoon vasta noin 25 vuoden iässä. Finlandia Caviarissa kaviaariannosten hinnat alkavat noin 25 eurosta, ja jo pienikin määrä riittää antamaan kokonaisen makukokemuksen.

Maistelumenut kertovat raaka-aineista

Ravintola tunnetaan erityisesti kahdesta maistelusta: kaviaarin kuuden lajikkeen maistelusetistä ja osterien maistelumenusta. Kummankin tarkoitus on esitellä eri alkuperien ja lajikkeiden eroja rinnakkain. Osterivalikoima vaihtuu sesongeittain ja sisältää kuutta eri lajiketta.

Listalta löytyy myös lämpimiä annoksia. Kaviaaripasta ja hummerihodari kaviaarilla ovat muodostuneet kävijöiden suosikeiksi. Annoksissa ei käytetä monimutkaisia tekniikoita, vaan keittiön filosofia nojaa raaka-aineiden puhtaiden makujen esiin tuomiseen.

Finlandia Caviarin keittiömestarin motto, “yksinkertaisuus on luksusta”, kuvaa hyvin koko ravintolan linjaa.

Pieni tila, suuri intohimo

Ravintolassa on vain 14 asiakaspaikkaa, minkä vuoksi tunnelma on rauhallinen ja henkilökohtainen. Vierailu muistuttaa enemmän keskustelua raaka-aineista kuin perinteistä ravintolakäyntiä. Omistajat ovat usein itse paikalla kertomassa tuotteista, valmistustavoista ja kaviaarin historiasta.

Finlandia Caviar on erikoistunut tiukasti rajattuun valikoimaan, jonka ympärille paikka on rakentanut maineensa. Ravintola ja myymälä muodostavat harvinaisen keskittymän Helsingin ravintolakartalla: paikan, jossa yhden raaka-aineen maailma avautuu yksityiskohtaisesti ja asiantuntevasti.

Lue myös