Keskiajan hengessä kohti parempaa yhteistyötä – Olde Hansa luo yhteyksiä, jotka kestävät
Ravintola Olde Hansa on kuin aikamatka, aistien juhlaa ja kulttuurinen sukellus, jossa aito historia ja gourmet kohtaavat. Olde Hansassa tiimit heräävät eloon ja innostuvat yhdessä. Juuri siksi se on yksi Pohjolan ainutlaatuisimmista paikoista yrityksille.
Tallinnan sydämessä, tunnelmallisten kujien keskellä, kohoaa jyhkeä noin 800 vuotta vanha rikkaiden kauppiaiden talo. Seinät kätkevät sisäänsä ravintola Olde Hansan maailman, joka on yhtä aikaa kadonnut ja samalla elävämpi kuin koskaan. Kynttilänvalo, elävä musiikki, autenttiset yksityiskohdat ja mausteiden tuoksu kietoutuvat yhteen ja vievät vieraan keskiaikaiselle matkalle, joka pysäyttää arjen.
”Täällä tullaan paremmiksi kavereiksi”, yrittäjä Auri Hakomaa sanoo hymyillen. ”Olde Hansa on suunniteltu niin, että tunnelma saa ihmiset puhumaan toisilleen. Illan syöminki on kuin yhteinen seikkailu – joku maistaa uutta ja innostuu kertomaan siitä muille, toinen löytää uuden suosikkinsa. Näistä hetkistä syntyy keskusteluja ja yhteenkuuluvuutta, joka parantaa tiimien kommunikointia työelämässä.”
Syvempi elämys
Lähes 30-vuotiaan Olde Hansan tunnelmaa ei ole rakennettu hetkessä. Jokainen yksityiskohta on mietitty niin, että se vie vieraan lähemmäs mennyttä aikaa. World Trade Centerin kauppiashistoria kantaa mukanaan tarinoita ja kerrostumia, jotka näkyvät yhä seinien väreissä, maalauksissa ja tarkkaan hioituissa yksityiskohdissa astioista asuihin.

”Olde Hansassa ei kopioida keskiaikaa – täällä eletään sitä. Se tekee kokemuksesta niin vahvan. On melkein taianomaista nauttia eri ruokalajien yllättäviä makuja samalla, kun kynttilän valon kajastus lämmittää kasvoja ja soittajat musisoivat taustalla. Moni vieras sanoo täältä lähtiessään: en tiedä mitä minulle tapahtui, mutta nyt olen takaisin tavallisessa elämässä”, Auri Hakomaa paljastaa.
Juuri tämä on se hetki, jonka jokainen kävijä muistaa. Kun arjen kiireet jäävät ulkopuolelle ja ympäristö tarjoaa jotakin täysin erilaista, syntyy tilaa aidoille kohtaamisille – keskusteluille, joita ei ehkä muuten koskaan käytäisi.
“Meillä kaikilla on keskiaikaiset esivanhemmat sieluissamme ja siksi on niin luonnollista sulautua Olde Hansan maailmaan”, Hakomaa toteaa.
Gastronomian juhlaa
Olde Hansan keittiötä luotsaa Emmanuel Wille, visionäärinen mestarikokki ja Viron tuore Bocuse d’Or -presidentti, jonka kädenjälki näkyy jokaisessa annoksessa. Olde Hansan keittiö on tunnettu rohkeista ja harmonisista mauistaan. Reseptien inspiraatio kumpuaa 1400-luvulta, mutta ruoan maku yllättää modernin vieraan herkullisuudellaan ja syvyydellään. Laadukas riista, kala ja kasvikset tarjoillaan pitkinä makuina, jotka viipyvät suussa ja avautuvat kerros kerrokselta. Talon huolella luodut omat juomat ja muun muassa Italiasta etsityt Amaronet täydentävät elämyksen.
Olde Hansassa ruokailu on yhteinen kokemus, sillä syömingeissä nautitaan jaettavista annoksista.
”Syöminen Olde Hansassa on vähän niin kuin koti-illallinen, koska tunnelma on niin rento ja välitön, mutta ympäristö puolestaan täysin ainutlaatuinen. Ruoan ympärille syntyy kokemus, joka yhdistää”, Hakomaa kuvaa.

Kokonainen maailma
Olde Hansa tarjoaa yrityksille enemmän kuin ravintolan. Sen saleissa voidaan järjestää neuvotteluita, henkilöstön juhlaillallisia, kickoffeja, tiimipäiviä, kokouksia tai näyttäviä asiakastapahtumia. Tilat sopivat myös yksityistilaisuuksiin. Yksi ryhmä kokoontuu kodikkaan salin pitkän pöydän ääreen, toinen taas täyttää yläkerran suuren juhlahuoneen. Jokaiselle seurueelle löytyy tila, joka sopii heidän tarpeisiinsa. Ravintolassa on kaikkiaan 300 istumapaikkaa eri kerroksissa.
“Meille on tärkeää, että jokainen ryhmä löytää oman paikkansa ja tuntee olevansa osa ympäristöä”, Hakomaa kuvailee.
Ilta ei myöskään rajoitu pelkästään ruokaan. Yritysasiakas voi täydentää kokemuksen ohjelmalla, joka on räätälöity juuri heidän toiveidensa mukaisesti. Olde Hansassa käy paljon suomalaisasiakkaita, mutta tilaisuuksia järjestetään innokkaasti myös kansainvälisille vieraille eri puolilta maailmaa. Kynttilänvalossa voi soida keskiaikainen livemusiikki, kauppias voi johdattaa ryhmän aikakauden bisneskulttuurin saloihin, tai osallistujat voivat oppia, miten mausteilla loihdittiin rikkaita makuja 1400-luvun keittiöissä. Toisinaan ryhmät kokoontuvat maistamaan talon omia oluita ja viinejä, seuraavassa hetkessä heidät tempaistaan mukaan tarinoihin ja esityksiin, jotka herättävät historian eloon.

”Meidän tehtävämme on luoda ympäristö, jossa yritysryhmä voi keskittyä siihen, mikä on tärkeintä: yhteyteen toistensa ja asiakkaidensa kanssa. Me rakennamme puitteet”, Hakomaa sanoo.
Sielukkaita hetkiä kynttilänvalossa
Olde Hansassa eletään keskiaikaa tavalla, joka tuntuu samaan aikaan kodikkaalta ja salaperäiseltä. Kun kynttilät valaisevat pöytiä, takkatuli rätisee ja varjot leikkivät seinillä, ihmiset rohkaistuvat jakamaan enemmän. Kollegat katsovat toisiaan uusin silmin ja keskustelut asiakkaiden kanssa syvenevät – aivan kuten aikakauden viisaat kauppiaat rakensivat suhteita pitkien pitojen äärellä.
”Kynttilänvalossa on helpompi löytää sanat. Silloin voi puhua unelmista, tulevaisuudesta, joskus peloistakin. Olde Hansa tuo ihmiset lähemmäksi – ja juuri siksi tämä on yrityksille niin arvokas paikka”, Auri Hakomaa kertoo.
Tilaisuuden jälkeen moni kertoo tuntevansa itsensä ja kollegansa uudella tavalla. Työroolit karisevat, ja tilalle jää tunne, että olemme osa samaa tarinaa, jonka hansakauppiaat aikanaan aloittivat. Tarinaa, jossa menestys syntyy vuorovaikutuksesta, rohkeista päätöksistä ja yhteisistä pöydistä. Samoista asioista, joita myös nykyajan yritykset voivat oppia vahvistamaan Olde Hansassa.
Asiakastilaisuus, joka ei unohdu
Olde Hansa ei ole vain henkilöstön virkistystilaisuuksia varten. Monet yritykset ovat huomanneet, että asiakastapahtuma tässä ympäristössä jää mieleen aivan eri tavalla kuin tavanomainen illallinen. Kun asiakas pääsee osaksi tarinaa ja elämystä, suhde syvenee. Yhdessä jaettu kokemus kantaa pitkälle, ja siitä jää kerrottavaa vielä pitkään tilaisuuden jälkeen.
”Olemme halunneet luoda tänne kulttuurin, joka on aito, arvokas ja täynnä lämpöä. Kun asiakkaat huomaavat, että heidän puolestaan on nähty vaivaa ja että heitä arvostetaan, syntyy side, joka on paljon vahvempi kuin pelkkä työyhteys”, Hakomaa sanoo.

Matka arjen yläpuolelle
Kun ilta Olde Hansassa päättyy ja vieraat astuvat ulos kujille, tunne on usein sama. On kuin olisi tullut takaisin pitkältä, rentouttavalta matkalta – arki odottaa, mutta mieli on kevyempi ja sydän täynnä jotakin uutta.
”Olde Hansa täyttää aistit ja mielen niin, että lähdet täältä uudistuneena ja kirkkaana. Ja mikä tärkeintä – olet lähempänä niitä ihmisiä, joiden kanssa jaoit kokemuksen”, yrittäjä Hakomaa sanoo hymy huulillaan.
Yritykselle se tarkoittaa jotakin mittaamattoman arvokasta. Tiimi, joka nauraa yhdessä, maistaa yhdessä ja keskustelee kynttilänvalossa, on tiimi, joka toimii paremmin myös arjessa. Asiakassuhde, joka on jaettu aidossa elämyksessä, on suhde, joka kantaa pidemmälle.
Ja juuri siksi Olde Hansa on paljon enemmän kuin ravintola. Se on maailma, jossa menneiden sukupolvien tarinat kietoutuvat tähän hetkeen, ja jossa jokainen yritysryhmä voi kirjoittaa oman luvun historiaansa.
Olde Hansa
Keskiaikainen ravintola
www.oldehansa.ee
Vana turg 1, Tallinn, 10140
[email protected]
+372 6279020
