Siirry pääsisältöön

Juomapostin TOP10 kesäoluet: hedelmäisiä ja raikkaita makuja

Juomapostin TOP10 -kesäoluet maistettiin arvovaltaisen raadin kesken, johon kuului panimomestari Juha Sinisalo, olutvaikuttaja- ja kouluttaja Kimmo-Pekka Toivola ja olutsommelier Anikó Lehtinen. Oluissa arvioitiin kesäisyys, laadukkuus ja tasapainoisuus. Kaikki oluet maistettiin sokkona.

Kesäoluella voidaan tarkoittaa monenlaista olutta, joten oluttyylejä TOP10-kesäolutlistassa on erilaisia – yhteistä on tietynlainen raikkaus ja helpostijuotavuus, sitähän oluelta aurinkoisella kelillä kaivataan ja näitä raati etsi.

Tänä vuonna kesäoluissa löytyy runsaasti valinnanvaraa!

Nokian Panimon raikkaassa Keisari Mexican Lagerissa raati maistoi ehdottomasti terassikesän. “Puraisee poskia sopivassa määrin”, “raikas ja kevytarominen” olivat raadin kommentteja. Olut katsottiin hyväksi tulisen ruuan seuralaiseksi, vaikka tortillojen kera tai erinomaiseksi virkistysjuomaksi saunaankin. Saunan on nimensä mukaan suunnattu myös toinen kesäolut, CoolHeadin utuisen oljenvaalea, pirteä Naked Sauna Sour -hapanolut. Se maistui raadin mielestä mukavasti “aikuisten sitruunalimonadilta”, ja olut raikkaan kirpeällä maullaan jopa “laukaisee takataivon talviset kahleet lasissa olevan kevätdominan avulla”. Naked Sauna Sour maistuisi saunan lisäksi vaikka valkolihaisen kalan tai grillatun äyriäisvartaan kera.

Vehnäoluita pidetään kesäoluina raikkaan hedelmäisen makunsa ansiosta

Helsinkiläisen Husky Brewingin hieman sitrusmainen Witbier sai raadin fiilistelemään oluen kaunista, vaalean opaalista väriä ja hedelmäistä makua, jota maistellessa olo on kuin olisi “talonpoika viljanpuinnin jälkeen voikukka ohimolla”. Tämän oluen raati pystyi kuvittelemaan vaikka vuohenjuustosalaatin kaveriksi.

Saksalaistyylinen, maultaan hieman tukevampi ja vaahdoltaan komean korkea König Ludwig Weissbier oli taas raadin mukaan kuin “interrail seisahtuisi saksalaiseen leipomoon”, taattua saksalaista vehnäolutta banaanisen neilikkaisine aromeineen ja siksi sen ruokakumppani olisikin bratwursti.

Suomalaisen suosituin kesäolut on vaalea lager, ja raati sai arvioitavakseen hieman vahvemman, kirkkaan, tumman kullan värisen Hartwall Aura Bock -oluen, jossa tiivistyi suomalainen kesäfiilis maltaisen maun kautta, “jälkikatkeruuden kutitellessa kurkkua juuri oikealla lailla”. Tätä olutta voisi tilata terassilla sellaisenaan tai nauttia grillissä paahdetun lohen kanssa.

Modernimpia kesäoluita ovat marjoilla ja hedelmillä maustetut hapanoluet, joita juovat myös ne, jotka eivät muita oluita juo, koska näiden oluiden maku muistuttaa usein vaikka cocktailia. Kesäolutraadissa ollut mehukkaanpunainen Husky Brewingin Dragon Sour oli raadin mielestä “kuin negroni- cocktail”, “mehumaisen raikas” ja “olut joka herättää herukkaisen hekuman”. Jos haluaa kokeilla jotain erilaista, raati suositteli tätä olutta vaniljajäätelön päälle kaadettuna amerikkalaisen jäätelösoodan tapaan.

Aussie XPA on uudehko oluttyyli, jossa pääosassa ovat usein uudesta maailmasta tutut humalalajikkeet, jotka oluessa saavat aikaan trooppisten hedelmien aromeja. Näiden oluiden maku on raikas ja katkeruus aromaattinen. Auringonkeltaisessa Olvi Aussie XPA -oluessa raati maistoi “sitruksisen yrttistä humalointia”, “maukkaan katkeroista jälkimakua” ja näkipä yksi raatilaisista oluen olleen kuin “rapean raikas retki terassilta ruohoiselle piknikille ja takaisin”. Kesäruuista mehevä kanahampurilainen käy raadin mielestä tämän oluen seuraan.

Aromiltaan tuoksuvia IPA-oluita pidetään myös kesäoluina ja niitä saatetaan nauttia virkistyksen lisäksi myös ruuan kanssa.

Tornion Panimo kullankeltainen, sitrusmainen ARCTIC IPA oli Juomapostin raadin mielestä kuin “nestemäinen aurinkomatka Adrianmeren takaa yli Atlantin”, hedelmäinen, aromaattisen raikas olut, jossa sitrusmaisuus kutittelee makuhermoja. Tämän kanssa raati yhdistäisi vaikka grillatut, yrteillä ja juustolla täytetyt kanaleikkeet.

Kesäinen Olvi Summer IPA maistui raatilaisille persikkaiselta, “pehmeällä greippikatkerolla” ja oluessa oli mukava trooppinen tuulahdus, jossa vaistosi passionhedelmääkin. Grillatut kalatacot avokadomajoneesin kanssa olisivat tälle oluelle täydellinen pari.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan kuparinsävyinen KUKKO Double IPA toi raatilaisten mieleen mehevät grillihampurilaiset. Maltaisen katkeroista olutta luonnehdittiin tuhdiksi mutta soljuvaksi, “hieman toffeemaiseksi” ja se raadin mielestä oli juuri sopiva “grillin ääreen ja -pöytään”. Oluen tunnelma on kuin kesäilta, jolloin “rubiininpunainen aurinko laskee jättäen jälkeensä silkkisamettisen Brysselin pitsin”.

Juomapostin TOP10 kesäoluet (satunnaisjärjestyksessä):

  • Olvi Aussie XPA 5.0% 0,5l
  • Olvi Summer IPA 6,0% 0,5l
  • König Ludwig Weissbier 5,5% 0,5l
  • CoolHead Naked Sauna Sour 4% 0,33l
  • Tornion Panimo ARCTIC IPA 5,5%
  • Laitilan Wirvoitusjuomatehdas KUKKO Double IPA 5,5 %
  • Nokian Panimo Keisari Mexican Lager 4,5%
  • Hartwall Aura Bock 6,5% 0,5 l
  • Husky Brewing Dragon Sour 4.0%
  • Husky Brewing Witbier 4.8%

Kuva: Raatilaiset vasemmalta oikealle: Kimmo-Pekka Toivola, Anikó Lehtinen, Juha Sinisalo.
Kuva Andrea Oksanen.

Lue myös