Toptaste Tallinnassa: Tuljak
Toptaste Tallinnassa-sarjassa testaamme Toptaste-leiman hakevia ravintoloita. Tällä kertaa vuorossa oli ihastuttava ja modernia keittiötä tarjoava Tuljak
Sijainti
Michelin Bib Gourmand (2023) ravintola Tuljak sijaitsee vartin automatkan päässä Vanhasta kaupungista. Kesäisin voi myös ulkona ruokailla ja nauttia merellisistä näkymistä ja upeista auringonlaskuista. Me olimme täällä myrskyisenä syysiltana, mutta tämä on ehdottomasti kesän must visit-listalla!
Tuljak on historiallinen ravintola ja kulttuurikohde Piritan kaupunginosassa. Tämä meren äärellä oleva rakennus on Tarvo Korpin suunnittelema, ja se valmistui vuonna 1964. Rakennus toimi alunperin monitoimitalona, joka sisälsi ravintolan, tanssisalin, kahvilan ja konserttisalin. Tuolloin Tuljak oli suosittu kokoontumispaikka paikallisille asukkaille ja vierailijoille, ja siitä tuli myös tunnettu tanssipaikka, jossa järjestettiin monenlaisia tanssi- ja viihdetapahtumia vuosikymmenten ajan.
Ravintola suljettiin väliaikaisesti vuonna 1999, mutta se avattiin uudelleen vuonna 2018 kunnostettuna ja modernisoituna versiona. Kunnostus oli niin onnistunut, että Muistolautakunta tunnusti Tuljakille Tallinnan kaupunkisuunnitteluviraston ”parhaan kunnostetun muistomerkin” ja ”vuoden parhaan kunnostetun muistomerkin” palkinnot.
Nykyään Tuljak toimii ravintolana ja tapahtumapaikkana, ja se jatkaa perinnettään tarjoten ruokaa, juomaa ja viihdettä kauniissa merenranta-ympäristössä. Ravintola edustaa siis paitsi virolaista ravintola- ja viihdekulttuuria myös paikan historiallista merkitystä.
Sisustus
Tuljak kertoo sivuillaan, kuinka heidän sisustuksessaan historia kohtaa modernin muotoilun, ja sen voi kyllä todeta jo heti sisään astuessaan. Vehreää keidasta, 60-luvun lamppuja, tuttuja kuoseja – tuntuu siltä, että olisi ottanut aikahypyn toiseen aikaan. Sisustus on suunniteltu kunnioittamaan rakennusajan modernistista tyyliä – se on yksinkertainen ja pelkistetty, mutta silti tyylikkään elegantti.
Ruoka ja juoma
Keittiömestari Lauri-Alvari Vahemaa loihtii mitä innovatiisimpia ruokia listalle kausi toisensa jälkeen. Hänen menun rakentamista siivittää laadukkaat, kauden mukaiset ja lähellä tuotetut sekä Tuljakin historian mukaiset raaka-aineet – jotka valmistetaan tarkkuudella. Ruoka on yhtä modernia luomusta kuin sisustuskin. Tarjolla on 7 alkuruokaa ja 6 pääruokaa, lisäksi on mahdollista tilata myös Lauri-Alvarin loihtiman 4-ruokalajin illallisen.
Me emme tällä kertaa valinneet maistelumenuuta, emmekä viinipakettia. Tämä johtui pitkälti siitä, että me löysimme heti ruokalistalta ne tietyt jutut, joita halusimme maistella. Ja viinipaketti on aina välillä kiva – mutta tässä hetkessä meillä oli aika simppeli fiilis, joten päädyimme shampanjaan läpi ruokailun. Koska minun henkilökohtainen mielipiteeni on että shampanja nyt sopii kaikelle ja sitä voi juoda läpi aterian ja aina tuntuu siltä, että se juoma kuuluu juuri siihen. Tietty jonkun pihvin kanssa valitsisin ehkä mieluummin punaista – tosin, ei se shampanja siinäkään väärä valinta olisi!
Valokuvaajani valitsi Rockefeller osterit alkuun ja ratatouillen pääruoaksi sekä rahkaletut jälkiruoaksi. Maistoin luonnollisesti myös hänen ruokiaan, ja ne olivat kaikki myös todella loistavasti tehty. Maut olivat hienostuneet, ja heidän versionsa ratatouillesta oli paras, mitä ikinä olen maistanut – tässä oli onnistuttu luomaan täydellinen tasapaino ainesten kesken, ja tomaatin maku oli todella pehmeä. Rockefeller osterit olivat todella puhtaat ja laadukkaat ja myös tietenkin herkulliset, ja rahkalettujen yhdistelmä smetanaan oli taivaallinen.
Minä valistin vuorostani tiikeriravut ja hummeriraviolin sekä jälkiruoaksi heidän kuuluisan Linnunpesän. Nämä olivat kaikki kolme niin täydellisiä, että vesi nousee kielelle kun tätä kirjoittelen.
Hintataso ja Toptaste-arvio
Alkuruoat: 16-21e
Pääruoat: 22-39e
Jälkiruoat: 10-12
Maistelumenu: 75e / vieras
Hinta-laatusuhde oli täällä erinomainen. Tämä on täydellinen paikka vaikkapa syntymäpäivän viettoon, ja niitä vieraita paikassa vaikutti monta olevankin. Näkisin myös, että paikka sopisi hyvin firman pikkujoulua tai kesäjuhlia tai kevätpäiviä viettäessä – tilaa nimittäin talossa on. Saiko Tuljak Toptaste-leiman? No, tässä on sanottava, että eivät ne Michelin-arvioijat väärin päättäneet, kun antoivat paikalle BIb Gourmand-merkinnän. Erittäin ansaittu tunnustus!
Eli, kyllä vain tämä saa Toptaste leiman!
Lue täältä Tujakin ravintolaesittely
Kuvat: Elina Engberg
Jutun on kirjoittanut Toptaste-Titti