TopTravels Puolassa blogi: Varsovan parhaat ravintolat
TopTravelsin Puola-sarjassa tutustumme tällä kertaa Varsovan ravintola- ja kahvilatarjontaan, jota löytyy tästä suurkaupungista todella monipuolisesti.
Minulle tämä oli ensimmäinen kerta Puolassa, joten en tiennyt yhtään mitä odottaa puolalaiselta ravintolatarjonnasta. Ruokalistat ovat kyllä vahvasti lihapainotteista, mutta yllättävän monipuolista kasvisruokaa sai ihan jokaisesta ravintolasta. Ja nyt puhun nimenomaan kasvisruoasta, en vegaanisesta, koska yksi todella herkullinen puolalainen ainesosa joka oli läsnä lähes jokaisessa ruoassa oli puolalainen juusto. Ja kuinka herkullista puolalainen juusto onkaan! Siitä päästäänkin jouhevasti heti ensimmäiseen ravintolaan, joka oli keskittynyt tarjoilemaan pelkkiä juusto-annoksia – ja kaikki tietenkin puolalaisesta juustosta.
Bursztynowa Bistro
ul. Nowy Świat 37 varaa pöytä
Tämä oli todella mielenkiintoinen konsepti – juustovalmistaja avaa ravintolan, jota kautta pääsee promoamaan omia juustojaan. Loistava idea!
Ruokalistalla oli yksi toisensa jälkeen herkullisempia annoksia, joista päädyimme testaamaan muun muuassa juustofondueta. Minä olen suuri juustofonduen ystävä, ja olen aina luullut että sitä voi valmistaa ainoastaan sveitsiläisestä juustosta – mutta kuinka väärässä olinkaan!
Pääruokasi valittiin tryffeli-juustopastaa, joka valmistettiin juustokiekossa! Eli pasta tuodaan sisään juustokiekkoon, jossa sitä pastaa pyöritellään ja kun juusto kiekon sisältä sulaa, niin sitä tarttuu pastaan. Tästä tuli annos, josta me molemmat uneksimme usein, ja puhutaan että joskus on pakko palata takaisin Varsovaan ihan vaan syödäkseen tätä pastaa uudestaan. Ja tryffeli oli muuten kotimaista! Puolalainen tryffeli on mietoa, mutta ah niin herkullista.
Toisena pääruokana söimme tartaria, joka oli niin kauniisti esillepantu ja niin herkullista että tulee oikein vesi kielelle tätä kirjoittaessa.
Täällä sai myös puolalaista viiniä, mikä ei ole mikään itsestään selvyys. Puolalaisia viinejä nimittäin valmistetaan todella pieniä määriä, joten niitä ei myydä esimerkiksi kaupoissa. Paremmat ravintolat neuvottelevat itsellensä jonkun pienen erän puolalaisia viinejä, joita sitten myyvät suhteellisen kalliilla eteenpäin ravintolassa. Toisin sanoen ulkomainen viini on paljon edullisempaa kuin kotimainen. Mutta suosittelen kuitenkin maistamaan, jos satutte olemaan ravintolassa jossa puolalaista viiniä on tarjolla.
Sitten päästäänkin jälkiruokaan. Varsovassa löydät leipomoita, kahviloita ja konditorioita jokaikisesta nurkasta. Oppamme totesi tämän olevan siksi, koska puolalaiset rakastavat leipää – mutta uskaltaisin väittää, että puolalaiset ovat harvinaisen hyviä luomaan mitä upeampia leivonnaisia. Itse en ole makean ystävä, mutta haaveilen vieläkin yhdestä marenkikakusta, jota söin yksi ilta. Tässä meidän jälkiruokaluomus, joka luonnollisesti oli juustokakku – kun juustoravintolassa kerran oltiin.
Soul Kitchen
Seuraavaksi suuntasimme Soul Kitcheniin, jota oppaamme hehkutti loistavaksi ravintolaksi. Ensinnäkin, ravintola sijaitsee maantason alapuolella, mikä oli aika yleistä monelle ravintolalle. Ympäri Varsovan pystyit kurkkaamaan kadu tasolla sisään ikkunoista ja sieltä kellarikerroksesta avautui mitä ihanempia drinkkibaareja ja ravintoloita.
Ovesta saapuessamme vastassa oli duetto luomassa tunnelmaa ja kokki flambeeraamassa lihaa. Tiesin jo siltä hetkeltä, että tästä paikasta tulen pitämään!
Hienon ravintolan erottaa Puolassa sillä, että heillä on tarjolla myös puolalaista viiniä. Sitä pyysimme, ja sitä saimme. Tämäkin pullo oli yksi 400:sta pullosta, jonka Soul Kitchen oli onnistunut neuvottelemaan itselleen. Ja nimenomaan – neuvottelemaan. Puolalaista viiniä nimittäin valmistetaan niin pieniä määriä, että parhaimpien pullojen ostamisesta pitää käydä neuvottelut.
Täällä taas kerran onnistuttiin täydellisesti kasvisvaihtoehtojen kanssa. Valokuvaajani otti burrataa alkuun, ja minä tonnikalaa. Tonnikala-annos oli kauniisti aseteltu, ja kaikki oli kunnossa – mutta tuo burrata! Se oli vasta herkullista!
Pääruoka ei myöskään pettänyt, etenkään kasvispuolella. Tarjolla oli nimittäin juustotäytteisiä pelmenin kaltaisia luomuksia, jotka tietty oli täytetty puolalaisella juustolla. Nämä kyllä laittavat sitä puolalaista juustoa joka puolelle – ja onneksi niin, se on nimittäin äärimmäisen herkullista. Itse otin lihavaihtoehdon, joka oli myös oikein hyvä, mutta taaskaan ei vetänyt vertoja kasvisvaihtoehdolle.
Ja sitten jälkiruokaan. Puolalaiset jälkiruoat – miten kukaan ei ole kertonut tätä minulle aiemmin! He nimittäin osaavat leipomisen jalon taidon, ja hyvä jälkiruoka on heille kunnia-asia. Jokaikisessä paikassa, jossa käytiin, niin ei otettu kieltävää vastausta jälkiruoan tilaamisen osalta. Jos kieltäydyimme, he toivat silti ”maistettavaksi” pari annosta. Ja onneksi niin, minä nimittäin edelleen haaveilen noista jälkiruoista. Tässäkin tapauksessa, jälkiruokaa tarjoiltiin jälkiruoka-kärryltä, josta sai valita kolmen jälkiruoan väliltä. Ja kaverina oli myös jälkiruokaviina-kärry, josta myös sai valita oman lempijuomansa päättääkseen aterian.
Tämä ravintola saa myös Toptaste-leiman heittämällä! Tässä vielä vähän lisää tunnelmakuvia fiilistelyyn. Muistakaa tehdä pöytävaraus!
Ravintola Cma
Sijaitsee Hala Koszyk ruokamaailmassa.
Tulen erikseen kertomaan Varsovan ruokamaailmoista, joten en lähde avaamaan erikseen nyt Hala Koszykin ruokamaailmaa, vaan keskityn tähän yhteen ravintolaan, jossa nautittiin aivan fantastinen lounas. Ravintolan nimi tarkoittaa yöperhosta, ja tämän hyönteisen kuvia pystyit erottamaan sieltä täältä sisustuksesta. Täällä oli myös modernisti avoin keittiö, mikä teki paikasta todella välittömän.
Tässä on hyvä esimerkki siitä, että Puolassa on mahdollista nauttia myös kasvisruokaa, ja hyvää sellaista. Tilasimme puolet lihaa, ja puolet kasvisruokaa. Liharuoat olivat perinneruokia, joita oli tuunattu modernimpaan versioon. Aivan fantastista.
Ja tässä, arvon lukijat, on maailmankaikkeuden paras marenkijälkkäri. Voisin matkustaa takaisin Varsovaan tätä varta vasten.
Syrena Irena
Osoite: Krakowskie Przedmieście 4/6
Tämä oli meidän ensimmäisen päivän lounaspaikka, jonne opas vei meidät maistamaan ja tutustumaan pirogeihin, eli puolalaisiin pelmeneihin. Pirogeja syödään täällä vähän mihin aikaan päivää tahansa, ja niitten täytteenä voi olla vaikka mitä. Mukaan tulee myös kastikkeita, joita nautitaan pirogien kanssa. Ja ideana on, että tietyt kastikkeet sopii tiettyjen pirogien kanssa. Tässä on taas hyvin helppoa valita kasvisvaihtoehtoa, jos sellaista haluaa. Mutta näissä on pakko sanoa, että mielestäni lihavaihtoehdot olivat parhaimpia.
Źródło
Osoite: Praga, 03-406 Varsova, Puola
Tämä ravintola sijaitsee Pragan puolella, eli kuten tarjoilijakin vitsaili ”väärällä puolella Varsovaa”. Jos suuntana on vodkamuseo, niin kannattaa laittaa tämä ravintola mukaan suunnitelmiin. Tässä on myös muistettava pöytävaraus, ravintola on nimittäin erittäin suosittu.
Erikoisuutena tässä ravintolassa on ehdottomasti heidän puolalainen siideriosaamisensa. Jos/kun suuntaat tänne, ja pidät edes hieman siideristä – kannattaa pyytää ruokaan sopivaa siiderisuositusta. Tai tilata vaikkapa siideritastingin!
Me tilasimme liudan pieniä annoksia, jotta saisimme maistaa mahdollisimman laajasti kaikkea. Ja jokaiselle annokselle tarjoilija toi oman suositusviininsä, tai siiderinsä. Täällä saimme maistaa mitä mainioimpia ja harvinaisempia puolalaisia viinejä – jotkut pullot oli ostettu 200 pullon erästä!
Kun googlasin tämän ravintolan ennen käyntiä, luin jokaisesta arviosta että heidän natuviininsä ovat taivaallisia. Suosittelen siis myös natuviinien tilaamista – jos olet natuviinin ystävä.
Natuviini, ai mitä? “Natu” tulee sanasta natural eli luonnollinen. Natuviini – jota alkuviiniksikin kutsutaan – kasvatetaan maaperässä, jota viljellään mahdollisimman luonnolliseen ja perinteiseen tapaan, ilman teknologiaa tai kemiallisia lisäaineita, kuten kemiallisia lannoitteita. Sulfiitteja viiniin lisätään vähän tai ei laisinkaan.
Kaiken kaikkiaan upea kokemus, ja täältä suuntasimme sitten suoraan vodka-tastingiin. Lisää siitä erillisessä artikkelissa, jossa puhutaan Varsovan nähtävyyksistä.
Varsovan kahvilat
Oppamme kertoi jo heti alkuun, että kahviloita löytyy sitten joka kulmasta Varsovassa – koska puolalaiset rakastavat leipää. No kyllä, leipä on myös hyvää – mutta niitten jälkiruoat ja kahvilat, aah mikä herkuttelijan taivas!
Itse en ole mikään suuri makean ystävä, mutta täällä söin jälkiruokaa lähes joka päivä – tai itse asiassa korjaan, söin joka päivä! Eli laita tehtävälistallesi kahvilat, kun lähdet Varsovaan!
Varsovan drinkkibaarit
Drinkkibaarit ovat erikseen mainittavia. Kun me olemme Suomessa tottuneita maksamaan 17 euroa yhdestä drinkistä – niin täällä maksaa kallein drinkki noin 7 euroa, tavallisimmin saat herkullisia drinkkejä 3-4 eurolla. Ja ne ovat upeita! Eivät pelkästään herkullisia, vaan upean näköisiä. Ja mitä parasta, näissä drinkkibaareissa tarjoillaan myös ruokaa. Jotkut tarjoavat ihan kunnon pääruokia, mutta muut ainakin jotain pientä kuten ostereita tai kukkakaalisnackseja. Ja hinta ei todellakaan tunnu missään meille suomalaisille. Yksi ilta istuttiin koko ilta ja syötiin ja juotiin ja loppulasku oli 45 euroa.
Tässä oli meidän pikku katsaus Varsovan ravintolatarjontaan.
Katso myös meidän listaus Varsovan parhaimmista ravintoloista täällä.
Kiitos lukemisesta, seuraavaksi vuorossa on Varsovan ruokamaailmat. Stay tuned!
Kuvat: Elina Engberg