Siirry pääsisältöön

Kylmä punajuurikeitto

2-3 annosta

  • 3 kpl isoja punajuuria
  • n. 2 dl piimää
  • 1 dl turkkilaista jogurttia
  • ½ sitruunan mehu
  • ½ kurkku
  • 2 rkl tilliä hienonnettuna
  • 1 rkl ruohosipulia leikattuna
  • 3 kevätsipulin vartta
  • 1 tl suola
  • 1 rkl sokeria tarvittaessa
  • 4 kananmunaa
  • 5 kpl retiisejä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • mustapippuria myllystä
  1. Pese punajuuret ja laita folion sisään 200 asteiseen uuniin n. 45 minuutiksi tai kunnes ovat kypsiä. Kuori lämpöisenä ja sen jälkeen anna jäähtyä.
  2. Punajuuritartar: Hienonna yksi punajuuri hienoksi kuutioksi. Kuori puolikas kurkku ja leikkaa siitä puolet hienoksi kuutioksi. Hienonna 2-3 kpl retiisiä. Hienonna kevätsipulin varret. Yhdistä kaikki kevyesti sekoittaen. Hienonna sekaan tilliä ja ruohosipulia. Mausta suolalla ja tilkalla oliiviöljyä.
  3. Keitä kananmunia 7 minuuttia, jäähdytä, kuori ja leikkaa neljään osaan.
  4. Keitto: Leikkaa loput punajuuret paloiksi, paloittele kurkun loppu sekä kevätsipulit ja retiisit ja laita blenderiin. Lisää piimä, sitruunan mehu ja surauta tasaiseksi. Sekoita jogurtti kevyesti sekaan. Mausta suolalla ja tarvittaessa ripauksella sokeria. Tarjoile kylmänä.
  5. Tee tartarista nätti keko lautaselle, lisää tuoreita yrttejä ja leikatut kananmunat sekä kaada keitto viereen. 
  6. Tarjoile lämpimien voissa pyöritettyjen uusien perunoiden kanssa.

Resepti ja kuvat Markus Heinonen | Markuksen some @kokki_ja_kamera

Lue myös