Meren herkkuja Koh Yao Yailla ja Koh Yao Noilla, eli saariruokaa
Tällä kertaa tutustumme Phuketin ja Krabin välissä sijaitsevien paratiisisaarien Koh Yao Yain ja Koh Yao Noin ruokakulttuuriin.
Vastapyydettyä kalaa tai äyriäisiä lautasella, grillattua taskurapua tai hummeria – se on saariruokaa parhaimmillaan. Rantakaupungeissa on todella yleistä, että merenelävät valitaan itse akvaariosta tai jääaltaasta, jonka jälkeen ne viedään keittiöön valmistettavaksi. Kalat ja merenelävät ovat vastapyydettyjä, ja iltaisin, kun nauttii lasillisesta rannan äärellä, voi nähdä erivärisiä valoja kalastusveneiltä merillä.
Thaimaalaisessa kulttuurissa ei ole tapana tilata omia annoksia illallisen yhteydessä, vaan koko seurueelle tilataan iso määrä erilaisia ruokia, joita jaetaan. Yleensä valikoima annoksia sisältää nuudeliannoksen, riisiannoksen, paistettua tai grillattua kalaa ja keiton. Eteläisillä saarilla tyypillistä on tilata valmis mix vähän kaikkea. Joissakin mix-lautasissa keskellä on salaatinlehtiä, johon on tarkoitus laittaa ympärillä olevia täytteitä. Nämä maut ovat kuitenkin suhteellisen tulisia, ja suunniteltu thaimaalaisten mieltymysten mukaan – joten suomalaiseen makuun nämä voivat tuntua hieman vieraalta. Mutta kannattaa kuitenkin tutustua paikallisten suosikkeihin, aina voi innostua uusista mauista.
Kuvat: Elina Engberg