Viron ravintolakenttä elää ja kukoistaa haasteidenkin keskellä
Viro on ansainnut asemansa yhtenä Pohjois-Euroopan herkkusuiden suosikkikohteena, sillä paikalliset ravintolat ovat yhtä moni-ilmeisiä kuin maan historia. Tarjolla olevien makuelämysten hinta-laatusuhde hakee vertaistaan.
Maailman Michelin-ravintoloissa kannuksensa hankkineet virolaiskokit ovat kotimaahansa palattuaan fuusioineet uusimpia ruokatrendejä ja valmistustekniikoita perinteisiin, välillä hieman unholaankin vaipuneisiin raaka-aineisiin ja luonnonantimiin. Moni matkailija on jo maistanut tuloksia virolaisen keittiötaiteen buumista – makuelämyksiä, jotka ovat pohjoismaisen pelkistettyyn muotoon iloisesti muokattuja ja kriitikoiden kiittämiä.
Esittelemme ohessa joukon Viron parhaimpiin kuuluvia, uusimmissa White Guide- ja Silverspoon-kilpailuissa palkittuja ja palkintoehdokkaina olleita ravintoloita. Alkuvuoden koronaepidemia oli ankara myös virolaiselle ravintolasektorille, mutta onnekkaan moni suosituksien arvoinen ravintola onnistui välttämään pahimman. Kaikkien kohteiden yhteystiedot löydät www.visitestonia.com/fi -sivustolta.
”Bon appétit – tai head isu, kuten täälläpäin on tapana toivottaa!”
Ravintolat
Ravintoloiden @nimi viittaa Facebook-sivun osoitteeseen, esim. www.facebook.com/orestoran. Ravintolan aukioloajat, tarkan osoitteen yms. yhteystiedot sekä lisää kuvia löydät matkailusivulta www.visitestonia.com/fi syöttämällä ravintolan nimen hakukenttään.
NOA, Tallinna
Vaikka vuonna 2017 koko Baltian parhaaksi valittu NOA Chef’s Hall vetäytyi syyskuun alussa uudistumistauolle, on samoissa tiloissa Tallinnanlahden rantaa Viimsiin johtavan tien varrella sijaitseva ravintola NOA:kin ehdottomasti vierailun väärtti. Keittiömestari Roman Sidorov tiimeineen valmistaa uusimpien trendien mukaisia ruokia White Guide -listasijoituksen 15. veroisesti.
@NOArestoran
Ö, Tallinna
– Ö on viron kielessä tärkeä ja rehellinen kirjain, toteaa ravintolan nimessä ja annoksien kehittelyssä saarenmaalaista huumoria hyödyntävä keittiömestari Martin Meikas. Ö:n ruokalistaa värittävät raaka-aineiden kausittaisuus sekä vanhojen klassikkojen purkaminen osiksi ja kokoaminen uudelleen modernilla tavalla. Meikas on myös toinen Ö:n naapurin eli Kaks Koka -ravintolan keittiömestareista.
@orestoran
Puri, Tallinna
Viron ulkoilmamuseon lähellä Kakumäen satamassa sijaitseva Puri uudistui koronakesän aikana hieman. Maisteluillallisia tarjoilleen Chef’s Siden sijasta se loihtii nyt huolella valituista raaka-aineista laadukkaita à la carte -annoksia keittiömestareidensa Kristjan Vaapin ja Martin Ludwigin johdolla. Ravintolan oma sommelier on panostanut edustavan viinivalikoiman koostamiseen.
@PuriRestoran
180°, Tallinna
180° on Michelin-tähditetyn Matthias Dietherin luotsaama fine dining -ravintola lumoavan merinäköalan tarjoavassa Noblessnerin satamassa. – Haluamme ruokiemme kertovan itse itsestään – todellisia tähtiä listallamme ovat raaka-aineet, ilman ylimääräisiä kiemuroita, kuvailee keittiömestari periaatteitaan. Vuoden 2019 SilverSpoon-kilpailun tuplavoittaja.
@180Restaurant
Alexander, Muhun saari
Kahdesti White Guide Global Masters Level -tittelin ja viidesti Viron paras ravintola -palkinnon voittanut Alexander sijaitsee Pädasten kartanon päärakennuksessa. Pohjolan saaristolaiskeittiöstä inspiraatiota ammentavia ruokia, joissa heijastuvat eri vuodenaikojen maut, on mahdollista nauttia myös keittiömestari Stefan Berwangerin isännöimässä Chef’s Table -ryhmäpöydässä.
@Padastemanor
GMP Pühajärve, Otepää
Useasti yhdeksi parhaista ja tyylikkäimmistä virolaisravintoloista valittu GMP Pühajärve muokkaa ruokalistaansa ympäröivän etelä-virolaisen luonnon ja vuodenaikojen tahdissa. Paikallisten maanviljelijöiden kasvattamista raaka-aineista keittiömestari Koit Uustalu loihtii sekä päivittäisiä a la carte -annoksia että juhlavia 7 ruokalajin fine dining -maisteluillallisia.
@GMPclubhotel
Mon Repos, Tallinna
Parhaan palvelun ja kansainvälisen keittiön Silverspoon-palkinnot 2019 voittanut Mon Repos sijaitsee 1920-luvun tallinnalaisen eliitin suosimassa huvilassa. Sen à la carte -menu on inspiroitu Kadriorgin puiston kulta-ajoista. Yläkerrassa on tarjolla 4 ja 6 ruokalajin maistelumenut, jotka keittiömestari Vladislav Djatšuk valmistaa gastronomia-ajattelunsa “hieman huumoria, rakkautta ja suolaa” mukaan.
@monreposrestoran
ORE, Tallinna
Oren keittiötä on luonnehdittu sanoilla luova ja eklektinen eli vaikutteita eri suuntauksista yhdistelevä. Holvikattoisen ja tunnelmaltaan hartaan mutta samalla viihtyisän ravintolan makuelämykset ovatkin White Guide -kriitikoiden mukaan lähes ravistelevan erilaisista lähtökohdista koottuja harmonisia kokonaisuuksia.
@orerestoran
Rannahotel, Pärnu
Funkisarkkitehtuurin helmeksi nimetyssä hotellissa toimiva ravintola tarjoilee huipputason skandinaavista ruokaa. Utelias ja lapsuuden makuelämyksiä arvostava keittiömestari Sören Mäesalu on luonut vuoden 1937 henkisen maistelumenun sekä ruokalistan, jonka annokset ovat White Guide -kriitikoiden mukaan näyttäviä ja vastaavat vaativimpienkin eurooppalaisten makua.
@Rannahotell
Hõlm, Tartto
Neljänä peräkkäisenä vuonna White Guide -listan kärjen tuntumaan yltäneen ravintola Hõlmin tekee verrattomaksi kaksi seikkaa: avokeittiö, joka tuo keittiömestari Lauri Ülenurmen johtaman ruoanlaittotaiteen suoraan silmien eteen sekä yksityiskohdiltaan harkitut ja elämykselliset ruoat, jotka pohjautuvat ravintolan omistajan isoäidin vuonna 1925-1926 kirjoittamaan reseptikokoelmaan.
@holmrestoran
Syksyn top ruokafestarit
Loppukesän satokauden ohella syksy on Virossa ruokafestivaalien ja ravintolaviikkojen kulta-aikaa. Teemoja riittää nahkiaisista ja maakunta-herkuista jopa väriltään mustiin ruokiin asti. Foodie-matkailijan kukkaroa hellivät puolestaan ravintolaviikkojen erikoishinnat.
Lisätietoja sekä tapahtumapaikkojen tarkat koordinaatit löydät kirjoittamalla“TOP ruokafestivaalit“ matkailusivun www.visitestonia.com/fi hakukenttään tai suoraan tapahtuman kotisivulta.
Olustveren ruokamarkkinat ja säilykemessut
19.09. Olustvere, Viljandin maakunta
Keski-Viron perinteisillä ruoka-markkinoilla riittää ohjelmaa ja paikallistuottajien herkkuja jokaiseen makuun. Messuvieraat voivat myös tutustua Olustveren kartanon tiloihin.
Nahkiaisfestivaalit
26.9. Narva-Jõesuu, Ida-Virumaa
Itäisimmässä osassa Viroa nahkiaisia on pyydetty jo muinaisista ajoista alkaen. Festivaali tuo kaupungin satamaan aitojen kalamarkkinoiden tunnelman – tarjolla on maistiaisia nahkiaisruokalajeista, ja mukaan voi ostaa tuoretta kalaa sekä erilaisia kalasäilykkeitä.
Ruoan ystävien ravintolaviikko
9.-18.10. eri puolilla Viroa
Edustava joukko Viron parhaita ravintoloita asettaa kahdesti vuodessa tarjolle erityisen sopuisaan hintaan näytteitä keittiötaidoistaan.
www.toidunautleja.ee
Bocuse d’Or Europe Tallinn
15.-16.10. Saku Suurhalli, Tallinna
Maailman arvostetuimman gastronomia-kilpailun Euroopan karsinnat ensimmäistä kertaa Virossa. Huippukokit 20 maasta valmistavat miljoonien tv-katsojien silmien edessä tuomarien arvioitavaksi ruokia virolaisen Järveotsan tilan viiriäisistä sekä Paaditalun kalakasvattamon jättikonnamonneista, tavoitellen vuoden 2021 finaalipaikkaa Lyoniin.
Tallinnan ravintolaviikko
1.-7.11. Tallinna
Upea tilaisuus nauttia virolaisesta ruokakulttuurista ja tutustua alan tuoreisiin trendeihin. Kukkarolle ystävälliset kampanjahinnat mahdollistavat vierailut useisiin eri ravintoloihin ja niiden vertailun. www.tallinnrestaurantweek.ee
Läänemaan ruokaviikko
12.-22.11. Haapsalu ja Läänemaa
Vuoden 2020 virolaiseksi ruoka-maakunnaksi valitun Läänemaan ja Haapsalun monissa ruokapaikoissa on reilun viikon ajan tarjolla erikoismenut, jotka tuovat esiin paikallisesti kasvatettua puhdasta ruokaa ja siitä valmistettuja korkealaatuisia makuelämyksiä. www.laanemaatoit.ee
Tilaa kuukausittainen Viron matkailun uutiskirje 18.-31.10. välisenä aikana osoitteessa www.visitestonia.com/fi, niin osallistut hauskan ja hyödyllisen virolaisen design-matkatarvikkeen arvontaan. Arvomme yhteensä 3 palkintoa.