Maltalla herkutellaan jänispadalla ja ihaillaan arvokasta kulttuuriperintöä
Maltan tasavalta muodostuu saaristosta. Kolme suurinta saarta Malta, Gozo ja Comino ovat asuttuja. Muut saaret ovat enimmäkseen asumattomia luotoja ja pikkusaaria. Maaperä on kivikkoista ja rannat kallioisia. Keskeisen sijaintinsa vuoksi Malta on ollut koko historiansa ajan tärkeä kauppapaikka ja merenkulun risteys. Tämä heijastuu myös Maltan värikkääseen ruokakulttuuriin.
Maltan ruokakulttuuri on muiden Välimeren maiden tapaan erittäin rikas. Se on saanut vaikutteita kaikista ilmansuunnista. Saaria ympäröivästä merestä johtuen kalat ja muut merenelävät ovat keskeisessä asemassa maltalaisessa keittiössä.
Saarten ruuantuotannosta vain viidesosa on omavaraista, ja ruokaa joudutaan tuomaan ulkomailta muiden tuotteiden tavoin. Sesongeilla on suuri merkitys, mitä kulloinkin on pöydässä tarjolla ja raaka-aineita saatavilla.
Gastronominen matkailu on muodostunut Maltan matkailupalvelujen tarjonnassa omaksi kokonaisuudeksi. Ravintolat korostavat paikallisuuden merkitystä ja ovat ylpeitä omista raaka-aineista ja tuotteista. Maltalla on syntynyt ravintoloiden sekä tuottajien välille yhteinen pellolta pöytään -hanke, jossa ravintoloitsijat hankkivat käyttämänsä raaka-aineet ja tuotteet suoraan viljelijöiltä, kalastajilta ja lihankasvattajilta.
Oma kokonaisuutensa on Makujen historia (Taste Histroy) -hanke, jonka tarkoituksena on etsiä vanhoja reseptejä sekä palata entisaikain makuihin ja ruoan valmistustapoihin. Hankkeen myötä on jo syntynyt teematapahtumia, ravintolamenuita ja kirjoitettu keittokirjoja.
Maltalaiset ovat ylpeitä merenelävien ohella lampaanmaidosta valmistetuista juustoistaan, viineistään, hedelmistään ja vihanneksistaan. Maltan kansallisruokina pidetään muun muassa jänispataa (stuffad tal-fenek) ja paikallista avonaisessa puu-uunissa paistettua leipää. Myös monet keitot, kuten vihannespohjaiset kusksu ja soppa tal-armla sekä valkosipulilla ja yrteillä maustettu aljotta, ovat suosittuja arkiruokia.
Ruokamatkailija lähteekin tutustumaan Maltan ruokakulttuuriin avoimin mielin ja kameran akku ladattuna – ruokaa kun saa poikkeuksetta nauttia kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä.
Juttu on toteutettu yhteistyössä Viiden Tähden ja Visit Maltan kanssa.
Teksti: Heikki Kähkönen